JEDNI OTKAZALI PRVI, A DRUGI SVE ČASOVE REDOM: Zbog nasilja u školama protesti prosvetnih radnika održani širom Srbije (FOTO/VIDEO)

E. V. N.

01. 12. 2022. u 22:32

PROSVETNI radnici protestovali su danas širom Srbije sa zahtevom da se u školama zaustavi svaki vid nasilja. Skupovi su organizovani pod nazivom "Stop nasilju", a jedan od zahteva Unije sindikata bio je da prosvetni radnici dobiju status službenog lica. Škole su na različite načine iskazale revolt: u nekima uopšte nije održana nastava, negde je skraćena, dok je treći model štrajka bio bez prvog časa u obe smene.

ЈЕДНИ ОТКАЗАЛИ ПРВИ, А ДРУГИ СВЕ ЧАСОВЕ РЕДОМ: Због насиља у школама протести просветних радника одржани широм Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Pre nego što su se prosvetari okupili na protestnim skupovima, ministar prosvete Branko Ružić rekao je medijima da vršnjačko nasilje nije u dramatičnom porastu, i da ne može da se reši samo štrajkom.

Prema podacima sindikata, protest je održan u 47 opština u Srbiji, odnosno u oko 820 škola, a u njemu je učestvovalo između 35.000 i 40.000 prosvetara.

S druge strane, u Ministarstvu prosvete kažu da je prema podacima koje su njima dostavile škole, u više od polovine - u njih 897 - nastava održana u punom obimu.

- Štrajk u kome je učestvovao deo kolektiva ili svi zaposleni održan je u 892 osnovne i srednje škole - kažu za "Novosti" u ovom resoru.

Iz Ministarstva su ranije, takođe, poručili da se po zakonu mora održati minimum procesa rada, koji zabranjuje potpunu obustavu nastave. Sindikati su na ovo odgovorili da su svesni da neodržavanjem nastave krše zakon, ali da više ne mogu da trpe, kao i da su spremni da se odreknu dnevnice za ovaj dan. Ukazali su i da su bili pod velikim pritiskom rukovodstva škola, odnosno direktora, pred protest.

U Beogradu su se okupili prosvetari iz prestoničkih škola, njih oko 1.000, i oni su protest počeli na Trgu Nikole Pašića, a zatim centralnim gradskim ulicama prošetali do Vlade Srbije kako bi, kako su naveli, poslali poruku ministru prosvete Branku Ružiću da nisu protiv države.

Naveli su da će u narednih 20 dana biti strpljivi i sačekati reakciju ministra prosvete, koji je ranije kazao da bi do 20. decembra trebalo da budu poznate konkretne mere o sprečavanju nasilja u školama. Rekli su da će u skladu s tim reagovati, a ako se ništa ne promeni najavili su veće i radikalnije proteste.

- Ako sada stanemo, više nema škole i zato ne smemo odustati - poručila je Jasna Janković, predsednica USPRS. - Mi se teško podižemo, ali digli smo glas i nećemo sedeti.

Nastavnici koji su bili na protestu rekli su nam da im, osim nasilja, smeta i status prosvetnih radnika, odnosno to što su potcenjeni. Za neke je problem odnos roditelja prema njima.

- Roditelji ne žele saradnju i brane svoju decu čak i kada naprave veliki prekršaj - kaže nam nastavnica iz jedne prestoničke gimnazije.

Neki od njih ukazali su na dalekosežne posledice ovakvog statusa državnih škola.

- Ne možemo imati ni lekare, ni inženjere, ni advokate ako ne prođu kroz klupe, ali danas sve može da se kupi, pa i diploma, a to je i srozalo status nastavnika iz državnih škola koji drže do znanja i kriterijuma - kaže nam nastavnica jedne stručne srednje škole.

Inače, protest "Stop nasilju u školama", organizovala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, a pridružili su se Forum beogradskih gimnazija, Unija sindikata škola Beograda i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Učesnici protesta u Beogradu nosili su transparente, među kojima su bili: "Deco, šta vam se dogodilo? Stop nasilju!!!!", "Kolege, čega se bojite?" "Odbranimo profesiju nastavnika"...

Podrška koleginici iz Trstenika

KOLEGE profesorke Tehničke škole iz Trstenika, Marije Stevanović, kojoj su đaci izmakli stolicu, priključile su se protestu Unije sindikata prosvetnih radnika u Kruševcu. Prema informacijama iz USPRS, u Rasinskom okrugu nastave nije bilo u 40 škola.

- Situacija je i dalje napeta - rekao je Ljubiša Čeperković ispred USPRS u Trsteniku, koja je manjinski sindikat u Tehničkoj školi u ovom gradu. - Direktor je doneo odluku o isključenju na osnovu odluke Nastavničkog veća i čekamo dalje poteze insitucija. Došli smo da podržimo i skup i našu koleginicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...