SUP UBIJEN U SIRIJI: Koban prvi let za pticu iz rezervata "Uvac"

A. ROVČANIN

01. 12. 2022. u 10:33

BELOGLAVI sup Milan, koji je krajem prošle sedmice ranjen u Siriji pored mesta Al Sauda, uginuo je u ponedeljak.

СУП УБИЈЕН У СИРИЈИ: Кобан први лет за птицу из резервата Увац

Orlovi u rezervatu "Uvac", Foto Ilustracija/Tanjug

Ovo je "Novostima" potvrđeno u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" u Novoj Varoši. Reč je mladoj, markiranoj ptici koja je ove godine iz kolonije Radoinja odletela put Sirije, gde je nastradala.

U svom prvom i, nažalost, poslednjem letu, beloglavi sup Milan prevalio je gotovo 2.000 kilometara, međutim, metak ga je stigao u Siriji. Posle saznanja da je ptica ranjena, ponuđena je pomoć za njegovo zbrinjavanje iz prihvatnog centra za ptice grabljivice u Libanu. No, iako mu je, kako saznajemo, prva pomoć ukazana, i tom prilikom zaustavljeno krvarenje, mladoj ptici nije bilo spasa. Izdahnula je nekoliko dana kasnije.

- Supu Milanu je zaustavljeno krvarenje i podvezano krilo, ali su mu male šanse za oporavak s obzirom na to da mu je krilo polomljeno. Teško da će preživeti - rečeno je u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica odmah posle saznanja da je ranjen beloglavi sup.

Njihove strepnje su se, nažalost, obistinile nekoliko dana kasnije, kada je ptica uginula.

Na osnovu markice i broja koji je beloglavi sup imao na nozi, ornitolozi su utvrdili da se radi o ptici koja je rođena i markirana u Radoinji kod Nove Varoši.

Uprkos činjenici da se u Specijalnom rezervatu "Uvac" izleže sve više jedinki, primetno je veliko raseljavanje supova po Balkanu i Bliskom istoku. No, iako je populacija ove jednike u Srbiji stabilna, svake godine, prema proceni stručnjaka, život izgubi gotovo 30 ptica.

STRADAJU MLADI

OD ukupnog broja beloglavih supova koji stradaju tokom godine, po rečima stručnjaka, najviše je mladih i to baš na svom prvom letu. Stradaju zbog krivolova, trovanja ili naletanja na električne stubove i vetrenjače. Zato zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od napora Srbije da očuva ovu vrstu već i od stepena zaštite u drugim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april