DETALJNA PROGNOZA ZA POČETAK DECEMBRA: Sneg se očekuje u ovim delovima Srbije, meteorolog rekao kada stiže vremenska promena

Novosti online

29. 11. 2022. u 19:51

U SRBIJI će sredinom ove sedmice biti pretežno oblačno, ponegde uz slabe padavine, a sneg se očekuje na planinama od preko 800 metara nadmorske visine, jedino je još moguć, poručuje meteorolog Marko Čubrilo, i nešto niže na istoku Srbije.

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ПОЧЕТАК ДЕЦЕМБРА: Снег се очекује у овим деловима Србије, метеоролог рекао када стиже временска промена

Foto: P. Milošević/M. Anđela/Profimedia/Ilustracija

U najnovijoj vremenskoj prognozi Čubrila se navodi da će oko 4. decembra biti stabilinije i malo toplije vreme, a posle 7. decembra će uslediti promena, ali je još rano govoriti detaljnije o tome.

- Trenutno je verovatniji topliji razvoj sinoptike posle 7. decembra, ali i dalje može doći do raspleta ka hladnijem vremenu – objavio je Čubrilo.

Prema njegovim proračunima, u utorak će jutro biti hladno uz čestu pojavu slabog mraza. Tokom dana će se javiti postepeno naoblačenje ali bi se trebalo zadržati suvo. Vetar istočni i severoistočni, a u košavskom području jugoistočni i istočni u postepenom pojačanju. Dnevni maksimum biće od +4 do +11 stepeni Celzijusa.

Od srede do nedelje pod uticajem slabog ciklona nad jugom Italije i prostranog anticiklona sa jezgrom nad zapadom Rusije, iznad nas će preovlađivati oblačno i umereno hladno vreme uz povremene, uglavnom slabe, padavine.

- Nešto obilnije padavine se očekuju na jugu, zapadu i krajnjem istoku regiona. Duž Jadrana od srede do subote umerena i jaka bura, a u košavskom području umeren do jak istočni i jugoistočni vetar. Jutarnji minimumi od -2 do +4 stepena Celzijusa. Dnevni maksimumi uglavnom do +3 do +8 stepeni Celzijusa. Na krajnjem istoku Srbije hladnije oko 0 stepeni Celzijusa i tamo je pojava snega moguća i ispod 200mnv – kaže Marko Čubrilo.

Do oko 07. decembra će biti suvo i malo toplije uz moguću pojavu magle. Meteorolog objašnjava da posle tog datuma i dalje postoje brojne varijante razvoja sinoptike, jer će sve zavisiti od toga kako se postavi anticiklonalni blok. 

- Za koji dan ćemo imati i konačnu verziju razvoja sinoptika, ali u ovom momentu je toplija varijanta verovatnija. Narednih dana dosta oblaka ali bez obilnijih padavina vetrovito i umereno hladno. Na istoku Srbije i relativno hladno – kaže Čubrilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori