ŽIVI LEGENDA O KADINJAČI: Pomen mladosti stradaloj braneći Užičku republiku (FOTO)

N. J.

29. 11. 2022. u 15:55

BORCI užičkog Radničkog bataljona, Posavskog odreda i Oraške čete, njih dve stotine, stradali su 29. novembra 1941. godine za nepuna dva časa braneći Užičku republiku, jedinu slobodnu teritoriju u pokorenoj Evropi.

ЖИВИ ЛЕГЕНДА О КАДИЊАЧИ: Помен младости страдалој бранећи Ужичку републику (ФОТО)

N.J.

U memorijalnom kompleksu Kadinjača izginulim mladićima iz Užica i drugih krajeva Srbije održan je pomen uz visoke državne i vojne počasti, a veliki broj građana odao je poštu ljudima koji su pre više od osam decenija u ime slobode postali heroji.

Komemoraciju su organizovali Odbor vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Grad Užice i Narodni muzej Užice, a događaju je prisustvovao Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Da smo se u najtežim vremenima krili pod jorgan planinom, umesto što smo bili po brdima i planinama od Kajmakčalana, preko Paštrika do Zelengore, Kozare i Dinare, možda bi nas danas bilo više, ali nas kako kolektiva ne bi bilo ili bismo bili neki drugi i suštinski drugačiji narod - rekao je Selaković. – Ovde odajemo počast svojoj slobodarskoj suštini. Čak i kad budemo imali svu faktografiju i sve činjenice, niko neće moći da revidira legendu o Radničkom bataljonu.

Na Kadinjači je ovog novembra bilo nekoliko stotina Užičana i njihovih gostiju, njima se obratila gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

N.J.

Tokom 67 dana trajanja Užičke republike, najveći grad zapadne Srbije bio je centar ustanka. Odatle je raširena mreža narodnooslobodilačkih odbora širom Srbije, a u Užicu je boravio Vrhovni štab, u tri smene radila je jedina fabrika municije, štampana je „Borba“, pokrenut je propagandni rat… Prostirala se slobodna teritorija od Drine na zapadu, Morave na istoku, Skrapeža na severu do Uvca na jugu.

Polemika o tome da li su golobradi mladići žrtvovani da bi obezbedili odstupnicu Brozu, ili su stradali za ideale – traje i danas. Zna se ipak, među stradalima na Kadinjači bilo je svega nekoliko članova Komunističke partije.

Posle bitke, partizanski ranjenici, njih 120 uhvaćeni su 30. novembra na Zlatiboru, tu su pobijeni. Vrhovni štab sa Josipom Brozom i 1.500 boraca, povlačeći se preko Uvca, spas je našao u raškoj oblasti.

Izginula je na brdu kod Užica, užička mladost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (3)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu