BOG NAM JE NA KOSOVO POSLAO ILARIONA: U Kosovskom Pomoravlju ponosni na novoizabranog vladiku, episkopa novobrdskog (FOTO)

D. Zečević

28. 11. 2022. u 10:00

IAKO smo ponosni što je postao vladika, on je za nas ostao onaj isti monah, veroučitelj, jeromonah, otac Ilarion, koji je tu uz nas, sa nama...

БОГ НАМ ЈЕ НА КОСОВО ПОСЛАО ИЛАРИОНА: У Косовском Поморављу поносни на новоизабраног владику, епископа новобрдског (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Jednostavno, on je deo nas, naš duhovnik koji ume da se našali, nasmeje, ohrabri, posavetuje, nauči nas veri, životu... Kao da nam ga je sam Bog poslao i zato mislimo da je dostojan crkvenog čina koji mu je poveren.

Ovako žitelji Kosovskog Pomoravlja govore o nedavno hirotonisanom episkopu novobrdskom, vladici Ilarionu, poslednjih desetak godina igumanu manastira Draganac nadomak Novog Brda, danas i vikaru patrijarha srpskog Porfirija. Svetinja u unutrašnjosti šume u izolovanom delu opštine koja okuplja vernike iz čitavog Kosovskog Pomoravlja i dalje se obnavlja. U manastiru koji je knez Lazar posvetio svojoj kćerki Dragani, broj monaha i iskušenika povećava se iz godine u godinu.

- Sada ih je tamo jedanaestorica. Osim liturgija koje se služe tokom praznika, nema dana da u manastir ne svrate gosti kako iz svih krajeva Kosmeta, tako i iz regiona. I svi budu lepo primljeni, posluženi - pričaju nam vernici iz novobrdske opštine.

Dodaju da posebno vole predavanja koja posle liturgije održi vladika Ilarion, ali i kasnije kada u konaku manastira odu na posluženje, ispričaju se, našale, zapevaju sa gostima koji dolaze sa strane... Tada se konak i manastirski kompleks ore uglavnom od poznatih kosovskih pesama.

- Otac Ilarion, kako smo ga donedavno zvali, a sada naš vladika, četiri godine mi je predavao veronauku u Osnovnoj školi "Miladin Popović" u Bostanu kod Novog Brda. Učio nas je o crkvi, veri, molitvi, stvaranju sveta, kako je čovek nastao... Njegova predavanja su toliko bila zanimljiva da smo jedva čekali taj čas. O svemu je pričao sa puno osećanja, a prema nama je bio pun ljubavi - priča nam Anđela Kostić, osamnaestogodišnja devojčica iz ovog novobrdskog mesta, koja se nedavno sa grupom vernika u organizaciji ovdašnjeg sveštenika Steve Mitrića uputila za Beograd da proprati čin hirotonije vladike Ilariona.

Kaže da su svi bili ponosni i da su samo potvrdili saznanje da u svojoj sredini imaju vladiku koji im je, kako veruju, poslat božijom promišlju.

- Često obilazim manastire, ali mislim da nikoga nisam upoznao ko je toliko u veri kao vladika Ilarion, što je meni zaista bilo neverovatno budući da je rođen u Beogradu, da se bavio glumom i muzikom... Ali, on jednostavno smatra da su Kosovo i Metohija i ovdašnje svetinje njegov dom i tako se i ponaša - kaže nam mladić iz sela nadomak manastira Draganac.

I dok podseća da je prethodni iguman Kiril sprečio iseljavanje Srba iz ovog dela Kosmeta, naš sagovornik izražava nadu da će i sadašnji, vladika Ilarion, nastaviti da bodri i okuplja narod u ovom jedinom živom manastiru Kosovskog Pomoravlja. Vladika Ilarion često obilazi manastire, kažu vernici, ali možda najradije odlazi u Visoke Dečane gde se i "odrekao" ovozemaljskog života i gde je pre više od dvadeset godina, u jeku popularnosti, ostao da svedoči veru. Tu sa dečanskom bratijom je i primio monaški čin, a činove poslušanja primao je i sprovodio sa osmehom.

- Tako mu je jednom prilikom kada je izašao iz neke od metohijskih svetinja, negde u Klini, pukla guma na autu. Kako nije imao rezervnu, ušao je u mehaničarsku radnju i majstoru se obratio na albanskom jeziku. A ovaj je onako u čudu videvši srpskog monaha da priča na albanskom odgovorio: E, kada vidim srpskog sveštenika da priča albanski, dođe mi da se i ja prekrstim - priča nam jedan od vernika jednu od mnogobrojnih anegdota vezanih za vladiku.

U njegovu duhovitost i dovitljivost uverila se i potpisnica ovih redova, kada je pre desetak godina umesto tadašnjeg igumana, koji je bio sprečen, trebalo da preuzme plaketu "Večernjih novosti" za "Najplemenitiji podvig" zbog obnove manastirskog kompleksa.

- Žao mi je, ali zaista neću moći da dođem za Beograd - pozvavši nas rekao je vladika Ilarion koji se potom, na naše ćutanje, nasmejao ukazavši da se šali.

Posle hirotonisanja oca Ilariona, bilo je mnogo komentara na društvenim mrežama, a jedan mladić je napisao:

- On koji se u svetu ostvario kao retko ko, a zatim napustio ono o čemu mase maštaju. Pronašao je mir i spokoj kao monah u dečanskoj obitelji. Za većinu nas koji smo iz prestonog grada odlazili u našu zavetnu zemlju sa željom da pomažemo naš narod i da se borimo za njega, otac Ilarion je bio neizostavna stanica i ukrepljenje - naveo je ovaj mladić, uz napomenu da ne pamti da je toliko ljudi koji žive na KiM video na jednom mestu u Beogradu. Dostojan, iako smo mi to odavno znali.

 

ŠALE I SAVETI

- IAKO ume da se šali, vladika Ilarion nas je na časovima veronauke učio da budemo dobri i pošteni ljudi, da ne lažemo svoje roditelje. Kada bi neko od đaka zakasnio na čas, on bi kazao da mu je oprošteno jer je ljudski praštati, ali da se više ne ponovi - pričaju nam učenici iz škola u kojima je vladika Ilarion predavao veronauku.

 

DIRLjIV SUSRET SA MAJKOM

POSLE odlaska u Visoke Dečane majka Danica sina nije viđala godinama, pa je zato jednom prilikom kada je u organizaciji Eparhije raško-prizrenske vodio mališane na more, sačekala ispred autobusa.

- Toliko je bilo dirljivo kada je majka htela da poljubi njegovu ruku, dok je on potom uzeo njenu i poljubio, da smo se svi zaplakali - ispričala nam je jedna nastavnica sa Kosmeta koja je bila sa učenicima na moru u Grčkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili