PRVU ELEKTRIČNU CENTRALU U TRSTENIKU VODILI SU RUSI - A onda je DB počeo da istražuje misteriozni požar 1945. godine

S.Babović

28. 11. 2022. u 09:52

PRVA električna centrala počela je da radi u Trsteniku 1922. godine.

ПРВУ ЕЛЕКТРИЧНУ ЦЕНТРАЛУ У ТРСТЕНИКУ ВОДИЛИ СУ РУСИ - А онда је ДБ почео да истражује мистериозни пожар 1945. године

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Nalazila se u zgradi današnje Muzejske zbirke Narodnog univerziteta. Godinu dana posle "paljenja" prve električne sijalice, u Trstenik je došao izvesni Rus, Sergej Kulik. Zapošljava se u centrali i postaje poslovođa i električar mreže.

-O njemu se zna da je rođen u ruskom mestu Znekovu, da je od škole imao šest razreda gimnazije, a da je odobrenjem Načelstva trsteničkog sreza raspoređen u naš grad - kažu u Muzejskoj zbirci.

Međutim, Kulik se nalazio na spisku radnika električne centrale u Trsteniku sve do 1945. godine. Krajem oktobra ili početkom novembra u centrali je izbio požar. To će dovesti do potpune obustave isporuke električne energije varošici na nekoliko meseci.

Koliko je bio važan ovaj događaj, svedoči činjenica da je u istragu o požaru bila uključena Državna bezbednost. Svi zaposleni su posle požara bili lišeni slobode, ispitivani i vremenom puštani na slobodu.

Za požar niko nije optužen, ali Kulika više nije bilo na spisku radnika.

Pre nego da postane centrala, u 18. veku, u istoj zgradi nalazila se carinarnica, budući da je od 1718. godine Zapadna Morava predstavljala austrijsko-tursku granicu. Posle zatvaranja centrale, radilo je i obdanište. Danas se u ovoj zgradi čuvaju arheološko, etnološko i zavičajno nasleđe, od neolita do danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Tri ključne prednosti laserske hirurgije prostate