ZA MLADE 1.630 KUĆA PO SELIMA Krkobabić: Koliko god da bude zahteva, izaći ćemo im u susret

V.N.

27. 11. 2022. u 06:00

MLADIMA je do sada dodeljeno 1.630 kuća u selima, potvrdio je juče ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i naglasio da dnevno dobijaju 15 zahteva, što pokazuje da je zainteresovanost ogromna.

ЗА МЛАДЕ 1.630 КУЋА ПО СЕЛИМА Кркобабић: Колико год да буде захтева, изаћи ћемо им у сусрет

Foto Ministarstvo za brigu o selu

Krkobabić je, govoreći za RTS, istakao da je procedura jednostavna i da nema selekcije, već da se kuće dodeljuju svima koji ispunjavaju uslove.

Govoreći o novih 530 ugovora za kupovinu kuća sa okućnicom za 530 porodica u Srbiji, koji su potpisani u petak, Krkobabić je rekao da misli da to za njih znači novi početak i da su sela osnov opstanka Srbije.

- Ako mislimo da Srbija ima budućnost, da je pred njom život, onda mora da bude i pred selima Srbije. Zaista, možda je malo pretenciozno, ali petak je bio istorijski dan. Obično mi u Srbiji odlazimo. Sada smo krenuli da se vraćamo i 530 porodica kreće širom Srbije u 300 sela - istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, svi koji žele da apliciraju treba da budu mlađi od 45 godina, državljani Republike Srbije, da nemaju imovinu, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava sredstva do 1.200.000 dinara.

- Kuće su na raspolaganju u svim delovima Srbije. Ima ih negde oko 150.000. Naš cilj je da u narednom periodu pokušamo da sve te prazne kuće popunimo - rekao je Krkobabić.

Objasnio je da veliki broj mladih ostaje u selima i da su odlučili da se prijave zato što su želeli da se osamostale, dok je, kako je istakao, 20 odsto mladih koji su živeli u gradovima odlučilo da se preseli na selo. On je pojasnio da mladi sami traže kuću, lokaciju, prodavca, a da sve ostale stvari rade lokalna samouprava i Ministarstvo.

Dodao je da je Vojvodina najinteresantnija lokacija, pošto su imovinsko-pravni odnosi rešeni, i kao primer naveo Bačku Topolu, gde je dodeljeno 110 kuća. Građani na jugu Srbije zainteresovani su za Knjaževac i Žitorađu, a na zapadu za Mionicu. Naveo je da je tokom ove godine za dodeljivanje kuća potrošeno oko milijardu i 80 miliona dinara i da je plan da i u sledećoj godini bude obezbeđeno toliko novca, dodajući da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije:

- Naš stav, stav predsednika Republike, Vlade Srbije, jeste da koliko god bude zahteva, mi ćemo im izaći u susret.

Krkobabić je naveo da se na taj način rešavaju ekonomski, demografski i bezbednosni problemi zemlje. Poručio je da se "zemlja brani muškarcima, ženama i decom koji žive na toj teritoriji".

Foto Ministarstvo za brigu o selu

- Ako nemamo ljude na našoj teritoriji, onda treba dobro da razmislimo kako ćemo čuvati tu teritoriju - naglasio je ministar Krkobabić.

PROSEK GODINA ISPOD 30

NOVI dom na selu dobija još 870 ljudi sa 500 dece i to 340 bračnih i vanbračnih parova, 80 mladih poljoprivrednika i 110 samohranih roditelja sa teritorije čitave Srbije. Prosek godina dobitnika kuća je ispod 30 godina.

Najjeftinija kuća za koju su dodeljena sredstva staje 491.000 dinara i nalazi se u selu Srpski Itebej. Maksimalan iznos od 1,2 miliona dostigle su kuće u selima na teritoriji Sombora, Sečnja, Zaječara, Ćuprije, Bojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba