JELENA DRAGAŠ JEDINA SRPKINJA VIZANTIJSKOG PRESTOLA: Dr Boris Stojkovski o položaju žena u Srednjem veku (VIDEO)

Novosti online

26. 11. 2022. u 15:03

NOVA tribina dr Borisa Stojkovskog oslanja se na ranije otpočet ciklus predavanja o ženama u srednjem veku koji se sada, na ovoj tački, bavi konkretno vizantijskim svetom, duboko obeleženim i rimskim i helenskim nasleđem, kao i hrišćanstvom koje je dalo autentičan pečat obrazovanju.

ЈЕЛЕНА ДРАГАШ ЈЕДИНА СРПКИЊА ВИЗАНТИЈСКОГ ПРЕСТОЛА: Др Борис Стојковски о положају жена у Средњем веку (ВИДЕО)

kcns

Dr Stojkovski na samom početku predavanja naširoko objašnjava vizantijski kulturno-istorijski kontekst, baveći se osobenostima „multikulturalne imperijeˮ, sa zaključkom da „Carigrad, kao Catena mundi, jeste bio i model i uzorˮ u svakom smislu, što se „preslikavalo i na položaj ženaˮ.

Kako je bio običaj i na prethodnim tematski istorodnim tribinama, i ovog puta pružena je široka paleta ženskih portreta, od vladarki do robinja, te ukazano na naročit kuriozitet vizantijskog sveta – naime, pored osnovne ženske uloge koja se najuže ticala porodice i rađanja potomaka, ženama svih društvenih slojeva bilo je, ipak, obezbeđeno obrazovanje, makar ono elementarno.

Dr Boris Stojkovski posebno se bavi odnosom crkve prema ženama, koji ocenjuje kao dihotoman, jer one ostaju u inferiornom položaju u odnosu na muškarce, uprkos priznatim i neupitnim doprinosima mnogih ktitorki, vladarki, plemkinja, odnosno najšire posmatrano svih „zaštitnica crkveˮ, kakve su bile Sveta Nina Gruzijska i Sveta Nana Iberijska, ove „ravnoapostolne žene, zaslužne za širenje hrišćanstvaˮ.

Predavanje je dalje podeljeno u tri zasebne tematske etape, te organizovano na rani, srednji i pozni vizantijski period, u okviru kojih su sagledane i predstavljene brojne žene značajnih uloga. Tako se u ranovizantijskom periodu posebno ističu carica Jelena, kanonizovana i na Istoku i na Zapadu, potom Hipatija, žena za koju se zna da se prva bavila astronomijom i matematikom, a uz njih i značajne žene iz života cara Teodosija II, žene Iraklijeve dinastije i one iz doba ikonoborstva.

 

Srednji period obeležile su brojne vladarke i uticajne građanke, poput Kasije, kneginje Olge u Carigradu, carice Teofane u Nemačkoj i Ane Porfirogenite u Kijevu, kao i žene makedonske dinastije ili istaknute strankinje na vizantijskom prestolu. Na koncu, poznovizantijski period reprezentativno predstavljaju Itamar Gruzijska, Irina Evlogija, Teodora Raulena, uz koje stoje i trapezuntske žene, vizantijske i gruzijske princeze u inostranstvu, ali i strankinje na vizantijskom tronu, poput Ane Savojske i Jelene Dragaš koja je, naime, jedina Srpkinja vizantijskog prestola.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog „Žene u srednjem veku: vizantijski svetˮ može se pogledati našem Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo