UNAPREĐUJU NASTAVU I RAZMENJUJU STUDENTE: U Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu održava se Forum o ruskom jeziku

J. S.

25. 11. 2022. u 15:19

UZ podršku Ministarstva Ruske Federacije, u novosadskoj Gimnaziji „Isidora Sekulić“ danas se održava Međunarodni obrazovni forum „Ruski jezik i evroazijski vektor razvoja obrazovanja, nauke i kulture“.

УНАПРЕЂУЈУ НАСТАВУ И РАЗМЕЊУЈУ СТУДЕНТЕ: У Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду одржава се Форум о руском језику

Grad NS

Na skupu su, između istalog, govorili gradonačelnik Nižnjeg Novgoroda Jurij Vladimirovič Šalabajev, direktorka ove novosadske „jezičke“ gimnazije Ružica Vukobratović i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

Forum je u sredu započeo u Ruskom domu u Beogradu, a posle Novog Sada biće nastavljen na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Programom je predviđeno upoznavanje akademske zajednice sa novim obrazovnim mogućnostima u Rusiji, podsticanje interesovanja za proširenje saradnje između srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova, kao i pružanje podrške naučne i studentske razmene.

- Okupio se veliki broj naučnika, profesora ruskog jezika i književnosti, prosvetnih radnika i studenata koji će razmatrati pitanja unapređenja nastave ruskog jezika, međunarodne saradnje i druge aktuelne teme iz oblasti obrazovanja na evroazijskom području - kazala je Vučinićeva i podsetila da je 50 naših profesora i nastavnika posetilo Nižnji Novgorod i Moskvu, a svake godine dva učenika postanu studenti Univerziteta Lobočevski.

U okviru rada Međunarodnog obrazovnog foruma predviđeni su međunarodna naučno-praktična konferencija „Aktuelna pitanja razvoja naučno-obrazovne saradnje na prostoru Evroazije“, okrugli stolovi i diskusione platforme „Evroazijski vektor eksporta obrazovanja: uspešni primeri međuuniverzitetske saradnje“, „Rusija – Srbija: saradnja u sferi nauke i obrazovanja“, „Nauka i obrazovanje u Evroaziji: uspešni primeri ruskih, balkanskih i kazahstanskih univerziteta“, kao i otvorene lekcije i predstavljanje dela savremene ruske književnosti.

Planirano je i razmatranje i aktuelnih pitanja praktične nastave ruskog jezika i nastave na ruskom za strance i pitanja ruskog jezika kao osnove internacionalizacije obrazovanja na prostoru Evroazije.


 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)