LIM JOŠ NOSI STREPNJU: Zbog posledica obilnih padavina u Novom Pazaru, Tutinu, Prijepolju i Raški uvedena vanredna situacija

E. V. N.

22. 11. 2022. u 07:30

ŽITELjI Raškog, Zlatiborskog i Moravičkog okruga i juče su se borili sa posledicama obilnih padavina koje su minulog vikenda zahvatile ove delove Srbije.

ЛИМ ЈОШ НОСИ СТРЕПЊУ: Због последица обилних падавина у Новом Пазару, Тутину, Пријепољу и Рашки уведена ванредна ситуација

Prijepolje, Foto A. Rovčanin

Za dan i po palo je više od 120, ponegde i 140 litara kiše. Zbog izlivanja reka, vanredna situacija uvedena je u Novom Pazaru, Tutinu, Raški i Prijepolju.

Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da je u Novom Pazaru i Tutinu situacija juče bila pod kontrolom i da su se reke vratile u korita, dok je najteža situacija i dalje na Limu u Prijepolju.

Vodostaj ove reke je u naglom porastu, a izlila se na tri lokacije u gradu i pod vodom ostavila desetine hektara oranica, presekla nekoliko lokalnih puteva i poplavila dva domaćinstva u naselju Zalug. Štab za vanredne situacije odlučio je i da se zabrani prelaz pešacima preko Visećeg mosta u centru Prijepolja i zatvori lokalni put uz Lim u MZ Ivanje.

Raška, Foto Tanjug

Dve teške noći su iza petočlane porodice Gojak, koja živi u naselju Zalug u Prijepolju, nedaleko od obale Lima.

- Dve noći oka nismo sklopili. Lim je nadolazio, morali smo da se sklonimo. Uspeli smo da sačuvamo naše živote, stoku... Sve ostalo što smo godinama sticali, ostalo je pod vodom u dve porodične kuće. Reka je stvorila dve matice, neverovatno brzo je tekla i nije moglo ništa da se spase - priča za "Novosti" Sead Gojak.

Njegovog strica od 77 godina juče su morali da spasavaju vatrogasci jer je sa traktorom ostao zaglavljen u bujici na svom imanju.

- Voda je dostizila visinu od dva metra. Na licu mesta brzo su se našli spasioci, koji su ga čamcima izvukli iz vode. Sada je u bolnici. Nadam se da je dobro - kaže Sead.

Kraljevo, Foto G. Šljivić

Na području Novog Pazara, za 24 časa palo je više od 100 litara kiše po kvadratu, a Gradski štab za vanredne situacije ocenjuje da je pravovremenim reagovanjem sprečena ozbiljna materijalna šteta.

- Voda koja se izlila u gornjem toku Jošanice i Trnavice se povukla. Mehanizacijom je uklonjen čep na jednom delu rečnog toka i voda teče bez problema - rekao je Ismail Dupljak, član Štaba i rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije.

Nabujali Ibar poplavio je priobalje u Kraljevu: bašte plažnih barova uz samu reku, gradsku plažu i obližnje sportske terene, ali zasad nije ugrozio domaćinstva i pričinio veću štetu. Vodostaj je narastao za oko dva metra, a bujica nosi gomilu raznog otpada.

Veća količina smeća i polomljenog drveća zaustavila se kod splavova na levoj obali, čiji su zaposleni zasukali rukave pokušavajući da zaštite ove ugostiteljske objekte od jačih udara plivajućeg otpada.

- Situacija je pod kontrolom, a najvažnije je da Ibar nije ni približno ugrozio bunare za vodosnabdevanje u Žičkom i Konarevskom polju, kao i to što miruju bujični vodotokovi.

Tutin, Foto Tanjug

Nisu ugrožena ni domaćinstva, ni ifrastruktura - kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave.

Ispod Glavčićevog mosta u centru grada, Ibar je uz samu desnu obalu priterao i oštetio konstrukciju splava koji je od letos u izradi, ali je i dalje nedovršen i nije u funkciji.

Mnogo više problema i štete Ibar, njegove pritoke i bujični vodotokovi pričinili su u opštini Raška. Vodostaj se drastično povećao tokom noći, pa je došlo do izlivanja.

Vojska Srbije i Sektor za vanredne situacije, uz pomoć članova ovdašnje Civilne zaštite i radnika Ibarskih rudnika, postavili su peščane bedeme na obali ove reke u centru varošice, kao i na još nekoliko kritičnih lokacija. Tom prilikom jedna starija žena je preventivno evakuisana. Vodostaj Ibra kod Raške juče oko podneva je stagnirao, ali zbog najavljenih novih padavina, najavljuju se danonoćna dežurstva. Dobra vest je da se reka Raška i Trnavska reka povlače prema svom koritu.

Ibar se izlio i na pojedinim delovima severa KiM i poplavio mnoge pomoćne objekte, a voda se približava kućama. Slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Brusnik, Foto Privatna arhiva

Obilne padavine u Moravičkom okrugu donele su velike nevolje, posebno meštanima ivanjičkog sela Brusnik. Usled izlivanja više bujičnih potoka, došlo je do pravog potopa u ovom mestu, pa su žitelji ostali i bez puta, kojim je bukvalno tekla reka. Voda je u centru sela prodrla i u suterene pojedinih stambenih kuća. Mehanizacije javnih preduzeća Ivanjice su na terenu i pokušavaju da pročiste propuste kako bi vratili vodu u tokove.

TUGA ZA STRADALIM DETETOM

REKA Vidrenjak u Tutinu, čija je bujica u nedelju po podne odnela život dvogodišnjeg dečaka E. Đ, povukla se u korito, ali je ostavila velike posledice. Mališanov otac, S. Đ, juče je potresno govorio o tragediji koja ih je zadesila:

- Još čujem poslednje reči svog deteta i ne mogu da verujem da ga više nema. Sve se dogodilo u trenutku, pokušao sam da ga spasem, ali uzalud. Celu noć sam proveo na obali, gledajući nabujalu reku i plačući za izgubljenim sinom. Samo razmišljam da li sam mogao još nešto da uradim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas