VUKOVCI NA VELIKOM ŠKOLSKOM ČASU: Muzej žrtava genocida predlaže način finansiranja poseta đaka mestima stradanja u Kragujevcu i Kraljevu

R. Dr.

22. 11. 2022. u 10:45

MUZEJ žrtava genocida iz Beograda iniciraće formiranje posebnog budžeta iz kog će se finansirati putovanja najboljih đaka na studijska putovanja u Kragujevac i Kraljevo - mesta masovnog stradanja našeg naroda u Srbiji tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

ВУКОВЦИ НА ВЕЛИКОМ ШКОЛСКОМ ЧАСУ: Музеј жртава геноцида предлаже начин финансирања посета ђака местима страдања у Крагујевцу и Краљеву

Spomenik u Šumaricama, Foto Tanjug

U krugu školaraca koji će dobiti priliku da se na autentičnim lokacijama dublje upoznaju sa ovim delom nacionalne istorije mogli bi da se nađu vukovci, osvajači najviših mesta na republičkim takmičenjima iz istorije i ostalih društvenih nauka.

Najnovija ideja ponikla je u ustanovi koja brine o kolektivnom sećanju na stradale, svojevrsna je razrada projekta uvođenja studijskih putovanja učenika osnovnih i srednjih škola istorijskim mestima i stratištima srpskog i ostalih naroda tokom okupacije, u našoj i okolnim zemljama i inostranstvu. Inicijativa Muzeja žrtava genocida i Ministarstva prosvete već je zaživela - škole su dobile stručno uputstvo o načinu organizovanja školskih ekskurzija i stručnih putovanja, kojim su dobili smernice o ciljevima i zadacima koje bi ova vrsta učeničkih aktivnosti trebalo da postignu.

Prema predlogu Muzeja žrtava genocida, mesta stradanja koja bi đaci trebalo da posete u Srbiji su: stratište u Jajincima, Staro sajmište, Muzej Banjičkog logora, Topovske šupe na Autokomandi, Logor na niškom Crvenom krstu "12. februar", Spomen-park Bubanj, Kadinjača...

Foto Tanjug

Tu su i Grob neznanog junaka, Spomenik civilima obešenim na Terazijama, Spomenik Menora u plamenu, Jabuka kod Pančeva, Spomen-park Sremski front. Tu su i Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, Spomenik žrtvama Racije u Novom Sadu, kompleks Batinska bitka, Spomen-park "Kragujevački oktobar".

Na spisku su i lokacije u Hrvatskoj, među kojima je najznačajnije logor Jasenovac, zatim masovna grobnica kozaračke dece u okviru kompleksa zagrebačkog groblja Mirogoj, Spomen-park Dudik kod Vukovara, logori Gospić, Jadovno i Pag, Spomen-područje "Danica" u Koprivnici, Jastrebarsko, stratišta u Sisku i Glini, stratište u Donjoj Gradini, Prebilovci u Hercegovini, Tjentište, Stari Brod kod Višegrada.

Zbog značaja za negovanje kulture sećanja predloženo je i da se, po mogućnosti, školarci upute i u inostranstvo i obiđu: Mauthauzen, Aušvic-Birkenau, Treblinku, Dahau.

Uključeni su i memorijalni centri u Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji.

Pokretači ove inicijative ističu da su predložene lokacije samo okvir i podsticaj školama da se uključe u projekat i sami iniciraju posete mestima koja svedoče o stradanju našeg naroda.

ZAJEDNIČKI RAD NA PAMĆENjU

U MUZEJU žrtava genocida zadovoljni su prijemom inicijative u stručnim krugovima i širokoj javnosti.

- Potreban nam je zajednički rad na izlasku iz sveopšteg zaborava i zanemarivanja prošlosti. Nije cilj da se bilo šta propisuje dekretima i naređenjima, nego da korak po korak zajednički radimo na stvaranju zajednice znanja o prošlosti i onome što se desilo. Mesta koja su obuhvaćena našim predlogom i stručnim uputstvom, iako su traumatična, važna su zbog učenja i stvaranja vrednosnih sudova budućih generacija - navode u Muzeju genocida.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024