POKLONILI SE I SENIMA SAVEZNIKA: Potomci ratnika Srbije vratili se iz Francuske, gde su prisustvovali obeležavanju Dana primirja (FOTO)

V. MITRIĆ

20. 11. 2022. u 20:56

POSLE desetodnevnog boravka i pređenih više od 4.500 kilometara po Češkoj, Francuskoj i Austriji, grupa od četrdesetak potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine vratila se u Srbiju.

ПОКЛОНИЛИ СЕ И СЕНИМА САВЕЗНИКА: Потомци ратника Србије вратили се из Француске, где су присуствовали обележавању Дана примирја (ФОТО)

foto:V.mitrić

Uspeli su, kako kaže pukovnik profesor Sreten Cvetojević Cvele, da prisustvuju planiranim komemoracijama i polože lovorove vence na spomen-obeležje kralju Petru Oslobodiocu i kralju Aleksandru Karađorđeviću ujedinitelju u 16. arondismanu Pariza, nepisredno pored Bulonjske šume.

To su učinili i na centralnom pariskom trgu "Trokadero" pred spomen obeležje u čast francuske vojske od 1914. do 1918.godine (A la gloire de larmee francaise) kao i palim francuskim vojnicima i policajcima na francuskom vojničkom groblju u Tijeu i na srpskom vojničkom groblju u Tijeu na centralnoj komemoraciji.

Prilikom polaganje venaca ukazana je velika čast delegaciji Saveza potomaka ratnika iz Srbije, gestom organizatora da prvi polože venac. Cvetojević je položio lovorov venac u ime delegacije iz Srbije i saveza čiji je jedan od čelnika.

Gosti iz Srbije posetili su muzeje Versaj, Luvr i Dom invalida (grobno mesto Napoleona prvog Bonaparte), katedaralu Notr Dam, Ajefelov toranj, Trijumfalnu kapiju...

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)