SRBI NA SEVERU KIM SA STREPNJOM ČEKAJU PONOĆ: Neizvesnost zbog sutrašnjeg sastanka Vučića i Kurtija

D. Z.

20. 11. 2022. u 16:11

SRBI sa severa Kosova i Metohije današnji dan, uoči najavljenog početka druge faze o preregistraciji vozila sa „KM“ i drugih registarskih oznaka srpskih gradova na KiM, provode u strepnji i neizvesnosti, jer bi, prema najavama kosovskih privremenih institucija, večeras u ponoć trebala da počne naplata kazni od 150 evra za vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosmetu.

СРБИ НА СЕВЕРУ КИМ СА СТРЕПЊОМ ЧЕКАЈУ ПОНОЋ: Неизвесност због сутрашњег састанка Вучића и Куртија

foto D-Z.

I dok su današnji dan obeležile i kišne padavine na području čitave pokrajine, a na pojedinim mestima i poplave, ipak je sva pažnja usmerena na sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, koji je najavljen za sutra ujutru.

- Znamo da našem predsedniku nije lako da pregovara sa predstavnicima Prištine koji decenijama unazad preduzimaju jednostrane poteze, ali se uprkos svemu nadamo da će preovladati pamet kod premijera tzv. Kosova i da će shvatiti da mi na severu jednostavno ne želimo da menjamo svoje tablice – ovako se mogu sažeti izjave građana severa koje smo kontaktirali povodom približavanja roka o jednostranoj odluci Prištine kojom bi, kako je najavljeno, kosovska policija pisala kazne od po 150 evra za vozila sa „KM“ tablicama koje uglavnom voze Srbi na severu.

I dok opominju da će verovatno većina žitelja ovog dela pokrajine, od kojih neki i večeras proslavljaju svetog Arhanđela, uglavnom u kućama sačekati epilog sutrašnjeg sastanka, pojedini sagovornici se pitaju šta će se destiti sa onim građanima koji svojim vozilima moraju ujutru rano na posao. Da ne žele da preregistruju svoja vozila potkrepljuju i saopštenjem tzv. kosovskog MUP-a, prema kojem je do juče preregistrovano svega 26 vozila i to su kako ističu, uglavnom uradili oni koji putuju na posao u sredine južno od Ibra.

Inače, dan u ovom delu Kosmeta protiče mirno u samoj Mitrovici. Osim italijanskih karabinjera na glavnom mostu na Ibru nije primetno prisustvo Euleks policije, kao što je to bilo proteklih dana.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)