MINISTARKA KISIĆ: Država radi na povećanju nataliteta, od decembra moguća vantelesna oplodnja s doniranim reproduktivnim materijalom

Novosti Onlajn

20. 11. 2022. u 09:50

NEPOVOLjNI pokazatelji, kada je u pitanju broj stanovnika, očekuju se na konačnim rezultatima popisa i država svakodnevno razmišlja o novim merama kako bi se taj trend promenio, rekla je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

МИНИСТАРКА КИСИЋ: Држава ради на повећању наталитета, од децембра могућа вантелесна оплодња с донираним репродуктивним материјалом

Foto: Tanjug

Ona je ocenila da je takav trend u Srbiji prisutan decenijama te da je godinama unazad stopa fertiliteta 1,5 dok je za prostu reprodukciju stanovništva potrebno da ta stopa bude 2,1.

- Ovaj negativan trend opominje, ali i podstiče da zajedno još više radimo da se ovaj trend zaustavi. Problem nije nastao preko noći, pa tako ne može ni biti rešen odmah - rekla je ona.

Navodeći šta država čini da se trend promeni istakla je da je prošle godine dva puta izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodicima sa decom za čiju je realizaciju izdvojeno 20 milijardi dinara.

- Naravno da država tu neće stati, o novim merama se razmišlja svakodnevno - poručila je ona.

Podsetila je da je predsednik Srbije najavio da će od decembra država omogući vantelesnu oplodnju s doniranim reproduktivnim materijalom.

Ministarka je istakla da svi nadležni organi i institucije u Srbiji rade sihronizovano i intenzivno na poboljšanju demografske slike.

Foto N. Fifić

Navela je da se radi na poboljšavanju uslova i kvaliteta života građana, obezbeđivanju radnih mesta, povećanju podrške mladima, posebno onima u reproduktivnom periodu.

- Cilj je da naši građani ostanu u svojoj zemlji, da ovde rađaju svoju decu i da imamo duži životni vek - rekla je ona.

Kisić je rekla i da je broj rođenih u devet meseci ove godine bio veći za jedan odsto u odnosu na isti podatak iz prošle godine.

- To možda nekome izgleda malo, ali je svakako značajan korak napred, koji ohrabruje i pokazuje da smo na dobrom putu - rekla je ona.

Dodala je da veruje da su toj promeni doprinele mere finansijskoj podršci porodici i povećanje pomoći porodiljama.

- Efekte tih državnih mera tek očekujemo - rekla je ona.

Poručila je da država želi da sistemski reši pitanje produženja porodiljskog bolovanja i tako bude podrška roditeljima.

- Roditelji treba da znaju da je država uz njih, da smo tu da budemo podrška i konkretnim merama stvaramo još bolje uslove za njihov život, ali i život njihove dece - zaključila je ona.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju