OGLASIO SE CENTAR ZA SOCIJALNI RAD U TRSTENIKU: Ovo je neprihvatljivo ponašanje učenika, puna podrška za profesorku

S.Babović

18. 11. 2022. u 12:02

NE prestaju da stižu poruke podrške na adresu profesorke Tehničke škole M. S. (44), koja je u učionici prošle srede doživela nezapamćeno nasilje. Poslednja se izdvaja, jer je otvorenu potporu maltretiranoj profesorki pružio - Centar za socijalni rad u ovom gradu.

ОГЛАСИО СЕ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У ТРСТЕНИКУ: Ово је неприхватљиво понашање ученика, пуна подршка за професорку

Foto printskrin jutjub

- Ovaj vid ponašanja smatramo štetnim i neprihvatljivim, sa stanovišta naše struke i vrednosti koje socijalna zaštita promoviše - objavio je kolektiv CSR Trstenik. - Zadatak društva, kao celine je učiniti sve neophodne mere kako bi se sprečilo ponavljanje ovih situacija.

U CSR smatraju da prioritet mora biti stvaranje okruženja u kome će se deca, učenici, nastavnici i profesori osećati sigurno i bezbedno. Podvlače da bi roditelji trebalo da razgovaraju sa svojom decom o poželjnom ponašanju u školi i sredini.

- Puna podrška svim prosvetnim radnicima, a posebno profesorki koja je doživela neprijatnost od svojih učenika - navode na kraju u CSR Trstenik.

Odluke o sudbini aktera teškog incidenta, N. Ž.(17), M. M.(18) i I. K.(17) Nastavno-naučno veće trebalo bi da da početkom naredne nedelje. Nezvanično se govori o isključenju u jednom slučaju, odnosno jedinicama iz vladanja u dva slučaja, ali se očekuje i reč Višeg javnog tužilaštva, koje je uključeno u procesuiranje slučaja.

Kako su "Novosti" prve objavile u ponedeljak, u incidentu koji se odigrao u popodnevnoj nastavi odeljenja trećeg razreda, N. Ž. (17) je izmakao stolicu profesorki, koja je potom pala na pod. M. M. (18) i I. K. (17) su događaj snimali mobilnim telefonima, odnosno uživo je prenošen na Instagramu u jednom, a Vajber porukama deljen snimak u drugom slučaju.

AKADEMIJA: OVA CRVENA LINIJA NE SME DA SE PREĐE

Brojne kolege iz Trstenika, pojedinačno i u ime celog kolektiva, kao i cela javnost, podržali su profesorku. Među njima i Osnovna škola "Sveti Sava", gde profesorka M. S. takođe predaje, Unija sindikata prosvetnih radnika, koja podseća na zahtev da se prosvetarima dodeli status službenih lica i traži hitnu promenu zakonskih regulativa.

- Iskreno se nadamo da će svi imati dovoljno snage i samopoštovanja da počinioce nasilnog dela adekvatno sankconišu i započnu odlučujuću bitku za povratak etike u školske klupe. Povučena je crvena linija, preko koje ne smemo da pređemo - navodi kolektiv Akademije strukovnih studija Šumadija - Odsek Trstenik.

U trenutku kada se u učionici odigravalo nasilje, sin profesorke bio je na nastavi u učionici preko puta. Celo njegovo odeljenje je vidno uznemireno zbog toga što je proživela majka njihovog dobrog druga. Kako je za "Novosti" ispričala profesorka M. S., snimak je dobio i njen sin.

POSLEDICE EMITOVANOG NASILjA TEŠKE KOLIKO I NASILjE

PROFESORKA M. S. kaže za "Novosti" da su je dodatno uznemirili snimci incidenta, koji se objavljuju u medijima. Vraćaju je, dodaje, na celu situaciju, koju treba da prebrodi. Stručnjaci navode za "Novosti" da u slučajevima digitalnog, kao i svakog drugog nasilja, žrtve gube osećaj dostojanstva i u stanju su produžene viktimizacije.

- Viralnost ovakvih sadržaja dodatno doprinosi gubitku sigurnosti kod osoba koje su pretrpele neki vid nasilja, i doprinosi produženju trajanja efekta nasilja, jer žrtva nema kontrolu nad sadržajem koji je u javnosti - predočava za “Novosti” aktivistkinja Andrijana Kocić, koja godinama istražuje problematiku digitalnog nasilja.

- Trebalo mi je par trenutaka da se saberem, ustanem - otkriva za "Novosti" profesorka M. S. o dešavanjima nakon incidenta, koji nisu snimljeni. - Sela sam na stolicu, uspela da upišem čas. Upisala sam i zabelešku da je došlo do incidenta. Kada je u ponedeljak došla inspekcija u školu, koleginica mi je ispričala da sam u elektronski dnevnik dva puta upisala čas. Zbog svega, nisam ni bila svesna.

SNIMAK NASILjA IZ ŠKOLE U TRSTENIKU: Đaci oborili nastavnicu sa stolice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna