DRŽIM SE, ALI MEĐU UČENIKE JOŠ NE MOGU: Đaci u Tehničkoj školi u Trsteniku joj silom izmakli stolicu, a sve snimali i smejali se (VIDEO)

S. Babović

18. 11. 2022. u 08:11

IMA dana kada sam dobro, a ponekad mi je teško. Ipak, bez obzira na sve, držim se - kaže za "Novosti" M. S. (44), profesorka Tehničke škole u Trsteniku, kojoj su đaci 9. novembra nasred časa izmakli stolicu na kojoj je sedela, pustili je da padne, sve to zabeležili telefonom i smejali se.

ДРЖИМ СЕ, АЛИ МЕЂУ УЧЕНИКЕ ЈОШ НЕ МОГУ: Ђаци у Техничкој школи у Трстенику јој силом измакли столицу, а све снимали и смејали се (ВИДЕО)

Foto Tehnička škola Trstenik

Snimak brutalnog nasilja uznemirio je Srbiju i nanovo otvorio pitanje - gde je crvena linija u odnosima između profesora i đaka.

Profesorka koja se suočila sa brutalnošću svojih učenika ističe podršku kolega i sveukupne javnosti, ali i naglašava jednu želju - da nasilje u školama prestane.

Indicent o kom bruji država dogodio se u popodnevnoj smeni, nešto posle 18 časova. Tri aktera nemilog događaja kasnila su na nastavu. Kada su se priključili, došlo je do situacije iz koje je profesorka M. S. izašla - ugruvana i ponižena.

- Samo sam pitala učenika koji mi je stao iza leđa, zar misli da je pristojno da se tako ponaša - priča za "Novosti" M. S. - Povukao je stolicu, pala sam. Utom sam shvatila da se drugi učenik s kraja učionice približio i sve snimao. Tu je bio i treći učenik... Trebalo mi je par trenutaka da se saberem, ustanem. Sela sam na stolicu, uspela da upišem čas, kao i belešku da je došlo do incidenta. Kada je u ponedeljak došla inspekcija u školu, koleginica mi je ispričala da sam u elektronski dnevnik dva puta upisala čas. Bila sam pod stresom, nisam toga bila svesna.

Foto printskrin jutjub

U trenutku kada se u učionici odigravalo nasilje, sin profesorke bio je na času u učionici preko puta!

- Drugovi su mu poslali snimak koji je krenuo da kruži - govori potišteno profesorka. - Vaspitavam ga da bude dobar čovek, da uči, ima poštovanja. Tako radim i sa drugom decom.

Iste večeri, profesorka se javila Hitnoj pomoći.

Foto printskrin jutjub

- Kada su videli šta se dogodilo, svi su bili mišljenja da slučaj mora da se prijavi, javili su policiji i ona je došla u roku od pet minuta - svedoči profesorka. - Svi su se tu profesionalno poneli. Trenutno sam na bolovanju, još ne mogu da idem u školu.

Profesorka je, međutim, smogla snage da se u četvrtak vidi sa roditeljima đaka kojima je razredni starešina. To najbolje govori o tome o kakvom se pedagogu radi.

- To su dobra deca u mom odeljenju, zbog njih želim da se što pre oporavim, jer profesori treba da pomažu đacima, da im budu primer i inspiracija - poručuje napadnuta profesorka.

Dodaje da je dodatno uznemiravaju snimci incidenta koje prenose mediji. Vraćaju je na incident i nanovo bude traumu, koju tek treba da prebrodi.

U međuvremenu, protiv trojice učenika pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak. Đaci trećeg razreda odeljenja N. Ž. (17), M. M. (18) i I. K. (17) mogu da se suoče sa nemalim sankcijama. Nezvanično se govori o isključenju jednog učenika, odnosno jedinicama iz vladanja u dva slučaja, ali se tek očekuje i reč Višeg javnog tužilaštva, koje je takođe uključeno u slučaj. Proveravaće se ponašanje izgrednika tokom celog školovanja, jer se nezvanično govori da je i ranije bilo nasilja u režiji istih učenika.

PESNICE POSTALE JEDINI JEZIK

UNIJA sindikata prosvetnih radnika traži status službenog lica za nastavnike i profesore.

- Došli smo do toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja - kaže Jasna Janković, predsednik Unije SPRS. - One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje kao način komunikacije, sada su jedini jezik - pesnice. Naša deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati