MAĐARI SE ODREKLI PANTERA: Nove informacije o potrazi za životinjom koja je digla Srbiju na noge

A. N.

14. 11. 2022. u 12:18

CRNI panter za kojim se danima traga još nije uhvaćen, a kako kažu iz Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, nadležne službe su u pripravnosti i čekaju novu dojavu.

МАЂАРИ СЕ ОДРЕКЛИ ПАНТЕРА: Нове информације о потрази за животињом која је дигла Србију на ноге

Foto: Profimedia/Ilustracija/Fejsbuk/Fülöp Róbert

- Prethodna dva dana smo bili konstantno na terenu. Sada smo u pripravnost i čekamo neku dojavu. Spremni smo odmah da izađemo na teren - kaže za "Novosti" Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine.

On naglašava da je do sada potraga bila bezuspešna iako je pretražen svaki pedalj:

- Tražili smo ga dronovima, kamerama visokom rezolucijom i termovizijskim dronovima, ali ga nigde nismo primetili.

Na pitanje da li imaju saznanja odakle je panter odbegao, Ivanović navodi da sa sigurnošću ne zna.

- Ono što mogu da vam kažem je da zoološki vrt iz Mađarske i okolni zoološki vrtovi kategorički negiraju da je panter odbegao iz njihovog prostora - kaže on.

Potraga u okolini Banje Junaković

Podsetimo, u subotu se pojavio snimak životinje nalik zverkama iz porodice mačaka u neposrednoj blizini Banje Junaković. Bilo je tvrdnji i da je ušla u banjski krug ali se to nije dogodilo. Bez obzira na to, zavladao je strah među meštanima Sonte, Prigrevice i okoline.

Kada panter bude otkriven, na scenu treba da stupe stručnjaci iz Zoološkog vrta Palić, koji imaju najsavremenije sredstvo za omamljivanje životinja. Ako im to pođe za rukom, zver će biti prebačena i zbrinuta na Paliću.

Ono što nadležnima otežava zadatak je činjenica da je velika mačka vrlo pokretna životinja i da tokom noći može da pređe i do 30 kilometara.

U akciji učestvuju i lovočuvari iz "Vojvodinašuma" koji poznaju teren, kao i policijski službenici iz Apatina. Sve se odvija pod nadzorom kriznog štaba u koji će se, u slučaju potrebe, uključiti i predstavnici lovačkih udruženja.

Svi koji su uključeni u potragu nadaju se da će zver ostati u ovom području u kojem je primećena, i da neće otići u gornje Podunavlje, jer je taj teren mnogo teži za lociranje životinje.

Upozorenje građanima

Opština Apatin u subotu je uputila upozorenje građanima da se ne kreću područjem u kojem je primećen panter, jer se radi o nepredvidivoj divljoj životinji. Tom prilikom je apelovano da ukoliko neko uoči životinju odmah obavesti najbližu policijsku stanicu.

Šumarsko-lovna inspekcija takođe je obavestila lovačka udruženja da obrate pažnju na bezbednost i da se ne ide u pojedinačni lov, kako se ne bi desili neki neželjeni događaji.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!