ŽMURE NA MASAKR: Ponovo odloženo suđenje za zločin u dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

V. N.

10. 11. 2022. u 08:20

SUĐENjE u predmetu Dobrovoljačka, koje je u sredu trebalo da bude nastavljeno pred Sudom BiH, odloženo je navodno zbog bolesti jednog od članova sudskog veća.

ЖМУРЕ НА МАСАКР: Поново одложенo суђењe за злочин у добровољачкој улици у Сарајеву

Foto: Printskrin

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, kaže da odlaganje početka ovog procesa već postaje sumnjivo, ali i da su se porodice žrtava umorile čekajući pravdu.

- Slučaj Dobrovoljačka ima višestruk značaj jer govori o karakteru rata. Ovaj masakr je jedan od četiri događaja koji je odredio sudbinu Srba u Sarajevu i pokazao šta će im se dešavati. Zato Bošnjaci uporno opstruišu ovaj slučaj - kaže Kojić.

On je istakao da se kroz ovaj slučaj ruši priča o Bošnjacima kao žrtvama u Sarajevu i potvrđuje stradanje Srba u ovom gradu.

- Odnos prema Srbima u Sarajevu od 1992. godine do kraja rata bio je i jeste takav da veća prava imaju psi nego Srbi - oštar je Kojić.

Osim Ejuba Ganića, optužnica podignuta 27. aprila tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Terete se da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Foto Tanjug

Oni su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Prema optužnici, oni nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

SPREMNO 500 DOKAZA

TUŽILAŠTVO BiH najavilo je da će dokazati odgovornost za ratni zločin nad vojnicima JNA, koji su se pod pratnjom Unprofora, mirno evakuisali iz kasarne "Bistrik" u Sarajevu.

Kolona nije mogla da bude legitimni vojnic cilj, a bez milosti su ubijani i civili. Iz Tužilaštva su predložili saslušanje 277 svedoka i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)