JAJNE ĆELIJE IZ ŠPANIJE BESPLATNO: Vantelesna oplodnja u Srbiji od 10. decembra biće moguća i sa donorskim reproduktivnim materijalom

B. R.

08. 11. 2022. u 10:00

DONIRANE reproduktivne ćelije, koje će se za početak uvoziti iz banke u Španiji, a kasnije verovatno i iz Danske - biće besplatne, a postupci vantelesne oplodnje sa ćelijama donora počeće od 10. decembra.

ЈАЈНЕ ЋЕЛИЈЕ ИЗ ШПАНИЈЕ БЕСПЛАТНО: Вантелесна оплодња у Србији од 10. децембра биће могућа и са донорским репродуктивним материјалом

Ćelije će nabavljati klinika u Višegradskoj, Foto I. Marinković

Iako su već bili pripremljeni na to da će sami plaćati troškove jajnih ćelija i spermatozoida iz uvoza, situaciju je u korist žena bez partnera i parova kojima nedostaje reproduktivni materijal preokrenula je najava predsednika Aleksandra Vučića da će i u slučajevima kada su neophodne donorske ćelije, osiguranje pokrivati kompletan postupak VTO.

- To su veliki troškovi, 7.000 evra po osobi, ali preduzimamo taj korak. Ako je to oko 1.500 osoba godišnje, to je oko 10 miliona evra na godišnjem nivou - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je i otkrio da će VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom moći da se sprovodi u prvoj polovini sledećeg meseca.

- Doneli smo odluku, od 10. decembra konačno ćemo imati vantelesnu oplodnju sa doniranim reprodruktivnim materijalom. Do sada smo plaćali pokušaje VTO, ali ovo kod nas nije bilo moguće. To je velika i važna vest za sve divne žene koje žele da postanu majke. Po pravima koje dajemo, samo će možda Izrael biti ispred nas - rekao je Vučić.

Nova pravila važiće za sve žene do 45. godine, koje ne mogu da imaju decu, a nemaju partnera ili čiji supružnici ne mogu da imaju decu, a žele da ostvare roditeljsko pravo.

Time, prvi put u Srbiji, žene bez partnera dobijaju šansu da rade VTO sa donorskim materijalom. Pripreme za to traju već nekoliko meseci. Praktično su još od početka godine tražene strane banke iz kojih bismo mogli da kupujemo reproduktivne ćelije, jer iako pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj od 2019. godine postoji banka reproduktivnog materijala, donora nema.

Uvoz je, tako, bio jedina opcija, kako bi se pomoglo parovima ili "singl" ženama koji su zbog toga na postupke VTO svi morali u inostranstvo - uglavnom u Češku, Makedoniju ili Grčku. I sve su sami finansirali - 3.000 do 5.000 jajnu ćeliju, ili 500 do 800 evra za spermu, plus sam postupak VTO.

Evidencija o ženama bez partnera i parovima kojima je neophodan donorski materijal vodi se u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, koja će i uvoziti jajne ćelije i spermatozoide. Na osnovu te evidencije, upućuje se zahtev banci donora, a prema prvom preseku pristiglih zahteva - najviše zainteresovanih je za jajne ćelije, koje traži 68 parova. Još 25 parova je na spisku za donaciju spermatozoida. Za spermatozoide donora prijavilo se i 15 žena bez partnera, koje po novom Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji takođe imaju pravo na pokušaje sa doniranim ćelijama.

- Postupci BMPO sa doniranim ćelijama moći će da se izvode u svim državnim i privatnim centrima koji i sada rade ovaj posao, a same ćelije će se nabavljati posredstvom banke u klinici u Višegradskoj, koja će obavljati uvoz i skladištiti materijal - rekao je za "Novosti" prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS.

- Prema dosadašnjim podacima koje imamo, parovi i pojedinci su nam najavljivali da bi radili ovaj postupak u različitim centrima za BMPO u Srbiji, ali, na naše zadovoljstvo, najviše njih je najavilo da bi to radili u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS.

UKINUTA OGRANIČENjA, DOSTUPNO SVIMA

OD 2006. godine, kada je u Srbiji prvi put VTO uključena u prava iz zdravstvenog osiguranja, granica za žene sa početnih 38 pomerena je do navršene 45. godine. Pravo na VTO je prošireno i na parove sa problemom azospermije. Uz to, ukinuto je ograničenje na broj pokušaja VTO za prvo dete sa zamrznutim embrionima, a uvedena mogućnost da se na VTO ide i za drugo dete...

IZRAEL

SA ovakvim mogućnostima za vantelesnu oplodnju Srbija se gotovo izjednačila sa Izraelom, koji ima najšira prava u ovoj oblasti. U ovoj državi za žene do 45 godina sve je neograničeno i potpuno besplatno dok ne rode dvoje dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)