POLICIJA JOŠ TRAŽI KRIVCE: Posle prijave stravičnog vršnjačkog nasilja na proslavi u dečjoj igraonici u Vranju

J. S. - D. R.

08. 11. 2022. u 07:45

SLUČAJ nezapamćenog maltretiranja osmogodišnjeg U. Đ. u Vranju, koje su zabeležile i kamere u igraonici gde je dečak zadobio povrede, otvorile su Pandorinu kutiju, po svemu sudeći vršnjačkog nasilja koje je započelo u školi, a završilo se na proslavi rođendana, gde su ga "drugari" udarali, gurali i skakali po njemu dva i po sata.

ПОЛИЦИЈА ЈОШ ТРАЖИ КРИВЦЕ: После пријаве стравичног вршњачког насиља на прослави у дечјој играоници у Врању

Foto privatna arhiva

Majka dečaka Jelena Đorđević ispričala je za "Novosti" kako je dete povređeno i navela da njen sin već dugo trpi nasilje koje je započelo kao verbalno, a završilo se kao fizičko. Ona kaže da se nada da će institucije konačno početi da rade svoj posao. A sudeći prema informacijama koje smo juče dobili, to se i dogodilo, ali tek nakon što je priča dospela u medije.

U Višem javnom tužilaštvu u Vranju juče nam je potvrđeno da ih je policija obavestila o tuči maloletnika, ali im je rečeno da "niko nije povređen" i da se ispituje ima li propusta u radu zaposlenih u igraonici.

- Tužilaštvo je obavešteno da je došlo do tuče dece mlađe od 10 godina i da je reč o učenicima iste škole i istog odeljenja, ali da niko nije povređen. Nije navedeno da se incident dogodio u igraonici, pa je Policijskoj upravi u Vranju dat nalog da upozori roditelje i obavesti Centar za socijalni rad, s obzirom na to da je reč o deci koja nisu krivično-pravno odgovorna i ne može im se izreći krivična sankcija niti primeniti druga mera koju predviđa zakon - navodi se u odgovoru iz tužilaštva, koji je juče dostavljen "Novostima".

Žestoko nasilje, Foto privatna arhiva

Direktorka vranjskog Centra za socijalni rad Dragana Arsić juče nam je kratko odgovorila da ova "ustanova još nije dobili ništa zvanično, a da je procedura takva da se odmah kreće u postupak zaštite dece".

Foto privatna arhiva

S obzirom na to da je majka ispričala medijima kako se obraćala i školi zbog vršnjačkog nasilja prema njenom sinu, obratili smo se i nadležnima u OŠ "Vuk Karadžić", ali nismo dobili odgovor da li je i šta škola preduzela povodom ovog slučaja, ali smo saznali da je prosvetna inspekcija posetila ovu obrazovnu ustanovu.

ŽRTVE NASILjA TRAŽE POMOĆ

Dr Vesna Đorđević, dečji psihijatar u vranjskoj bolnici, kaže da je njeno mišljenje da postoji porast vršnjačkog nasilja među decom i adolescentima.

- Uzrok kako za dobro, tako i za devijantno ponašanje treba tražiti u porodici. Ponašanje roditelja i bliskih rođaka uglavnom je model koji deca usvajaju, što znači da stariji treba da daju dobar primer. Uzrok treba tražiti i u činjenici da su putem interneta deci dostupni sadržaji koji nisu prikladni za njihove uzraste i sve to vodi do porasta nasilja - kaže dr Đorđević i dodaje da stručnu pomoć traže uglavnom roditelji dece koja su žrtve nasilnika.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a