KAKVA SUDBINA ČEKA DEDU I UNUKU: Majka devojčice koju je deda oteo iz hrvatskog sirotišta bori se za starateljstvom

Novosti Onlajn

03. 11. 2022. u 21:46

MAJKA devojčice koju je deda Miroslav Veršegi (65) oteo iz Doma za decu u Osijeku i doveo u Srbiju, podneće u ponedeljak sudu u mestu u kojem žive, predlog za dobijanje starateljstva nad ćerkom, čime će zvanično biti otvoren postupak pred srpskim državnim organima.

КАКВА СУДБИНА ЧЕКА ДЕДУ И УНУКУ: Мајка девојчице коју је деда отео из хрватског сиротишта бори се за старатељством

Foto: Pixabay

Ovu informaciju preneo je deda Miroslav, koji je 19. juna iz pomenutog doma uzeo osmogodišnju unuku. Ona je tamo boravila godinu i po odlukom Centra za socijalni rad u Osijeku, nakon što je njenom ocu Milanu Veršegiju oduzeto pravo na starateljstvo jer je, kako tvrdi deda Miroslav, ostavio dete komšinici na čuvanje nekoliko dana i s njom potpisao ugovor kod notara.

- Bivša snaja i unuka su pre dva dana bile na razgovoru u našem Centru za socijalni rad. Socijalna radnica uveravala je majku da ona nema pravo da podnese predlog za starateljstvo, jer je njoj navodno Hrvatska oduzela pravo na to, što nije istina, jer ona nikad nije bila pozvana na neki postupak tamo. Ali advokati su nam rekli da čak i ja kao deda imam pravo da predam zahtev za starateljstvo, ali su ipak savetovali da je bolje da to uradi majka - kaže Miroslav.

J.J.Baljak

Dodaje da je majka njegove unuke dala advokatici punomoćje kako bi podnela predlog sudu za dobijanje starateljstva nad ćerkom, što će biti učinjeno u ponedeljak.

Završen istražni postupak protiv dede

Iz Hrvatske će me obavestiti šta nameravaju sa mnom.

Deda Miroslav kaže za Kurir i da su nadležni hrvatski organi za njim raspisali poternicu koju su uputili Srbiji:

- Traže da budem isporučen. E sad, kako će pravosuđe Srbije da odluči... Ovde nisam napravio nikakvo kazneno delo. Inače, dobio sam pre tri dana od Državnog tužilaštva iz Osijeka obaveštenje da je okončan istražni postupak zbog kaznenog dela protiv braka, porodice i dece. Ovo što sam uradio je u korist deteta, a ne na štetu. Državno tužilaštvo će me u roku od 30 dana obavestiti o odluci koju će doneti.

Foto: Piksabej

Podsetimo, priča o deda Miroslavu podigla je ceo region na noge, narod ga doživljava kao heroja, dok sa druge strane nadležne institucije u Hrvatskoj zahtevaju da se dete vrati shodno Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece. On je tokom boravka u Hrvatskoj zahtevao da usvoji unuku, što su socijalni radnici tamo odbili, pod izgovorom da i kod njega, kao i kod oca, postoje potencijalni rizici.

Deda Miroslav, unuka i njegov sin Milan imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a devojčica se pre četiri godine sa ocem preselila u Hrvatsku. Devojčicin otac Milan je u razgovoru istakao da je učinio sve što su socijalni radnici od njega tražili, te da mu nije jasno zašto mu je u Hrvatskoj oduzeto starateljstvo.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!