PATRIJARHA I PREDSEDNIKA DALA JE SAMO JEDNA ŠKOLA U SRBIJI : U klupama u Velikoj Drenovi učili su veliki ljudi

S.Babović

03. 11. 2022. u 15:25

OSNOVNA škola u Velikoj Drenovi kod Trstenika jedina je u Srbiji među svojim đacima imala jednog patrijarha i jednog predsednika.

ПАТРИЈАРХА И ПРЕДСЕДНИКА ДАЛА ЈЕ САМО ЈЕДНА ШКОЛА У СРБИЈИ : У клупама у Великој Дренови учили су велики људи

Foto:S.Babović, arhiv Novosti

Od 2015.godine, nosi ime jednog od njih,  Dobrice Ćosića (1921-2014). Patrijarh German (1899-1991) ovog marta dobio je spomenik u selu.

-Mi volimo da kažemo da smo jedna od najstarijih škola u Srbiji,svakako među 40 prvih u oslobođenoj, Karađorđevoj zemlji,a jedina smo škola u čijim su klupama učili jedan predsednik i jedan patrijarh - napominje Dragana Pantić,v.d.direktorka škole, koja je počela sa radom davne 1813.godine.

I nisu samo Ćosić, koji je pored velike karijere pisca, obavljao i dužnost predsednika SRJ i patrijarh German, 43. poglavar SPC, bili među istaknutim drenovačkim đacima. Dobrosav Ratajac, građevinski inženjer i ministar u prvoj jugoslovenskoj Vladi, Višnja Ćosić, prva srpska žena doktor enološke nauke, dr pedagoških nauka Rodoljub Ignjatović, samo su neka od imena slavnih Drenovčana koji su učili u ovoj školi.

Patrijarh German / Arhiva

Patrijarh German

- Prvo je radila kao privatna škola, u privatnoj kući, a od 1934. godine, i za današnje prilike, u modernoj školskoj zgradi, koju je izgradilo složno selo sa uglednim predsednikom Radojem Ratajcem - zapisano je u istorijatu škole koja je od 1947. godine bila i trogodišnja Progimnazija, a od 1950.godne - osmogodišnja sa statusom ogledne.

Osim u Velikoj Drenovi, gde živi oko 2.500 stanovnika, đaci se školuju i u dva izdvojena odeljenja, u Selištu i u Stragarima. Rado dolaze u biblioteku, koja je deo renomirane Narodne biblioteke "Jefimija". Najvrednije knjige u fondu drenovačke knjižnice, koja broji 20.000 jedinstvenih izdanja, poklonio je svom selu, upravo Dobrica Ćosić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega