RADOVANU SU ENGLEZI ZABRANILI I PRIČEST: Prota Radmilo Stokić, sveštenik u penziji Eparhije britansko-skandinavske, o poseti Karadžiću 2021.

V. N.

01. 11. 2022. u 09:00

ZATVORSKI čuvari, njih petorica, netremice su posmatrali poverljiv, lični razgovor jednog sveštenika i Radovana Karadžića, sužnja Haškog suda, na Svetog Nikolu 2021. godine.

РАДОВАНУ СУ ЕНГЛЕЗИ ЗАБРАНИЛИ И ПРИЧЕСТ: Прота Радмило Стокић, свештеник у пензији Епархије британско-скандинавске, о посети Караџићу 2021.

Foto AP

Uoči mog ulaska u zatvor na ostrvu Vajt, gde prvi predsednik Republike Srpske služi doživotnu robiju, kako mi je preneo otac Geri, sveštenik Anglikanske crkve, zatvorska uprava imala je čak tri sastanka povodom mog susreta sa Radovanom. Odlučili su da, uprkos svim saglasnostima i dozvolama od državnih i crkvenih vlasti Velike Britanije, ne mogu da ispovedim i pričestim Karadžića, kako je on to tražio. Na moje pitanje: "Koga se oni to plaše, Radovana - zaključanog u ćeliji, ili mene - u mantiji", njegov odgovor je bio: "Obojice!"

Ovako, ekskluzivno za "Novosti", govori protojerej-stavrofor Radmilo Stokić, sveštenik Eparhije britansko-skandinavske u penziji, ističući da je jedini sveštenik SPC kome je na jedvite jade dozvoljeno da vidi Karadžića, koji od maja 2021. služi kaznu u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt, a gde ovih dana proživljava pravu dramu i trpi torturu zatvorskih vlasti. Oca Radmila, zatvorskog sveštenika, kako kaže, imenovao je episkop britansko-skandinavski Dositej u septembru 2021, kada je i zatražio dozvolu za posetu Radovanu Karadžiću.

- Procedura je trajala oko dva i po meseca. Baš toliko je ministarstvu pravde Engleske bilo potrebno da izvrši proveru srpskog sveštenika sa službom u Velikoj Britaniji i odobriposetu - ne skriva razočaranje prota Radmilo.

Radmilo Stokić, Foto Privatna arhiva

A, kada je sveštenik 19. decembra prošle godine stigao na ostrvo Vajt, usledilo je - neshvatljivo poniženje:

- Sve liturgijske relikvije, uključujući i raspeće i kandilo, morao sam da ostavim u stražarnici, jer su se Englezima učinile sumnjivim i opasnim.

Otkriva nam prota Radmilo da je bio na tzv. zatvorskoj listi jedan od onih koje je Radovan mogao jednom nedeljno telefonom da pozove.

- Karadžić, kao hrišćanin, imao je potrebu da ga ispovedim i pričestim. Nisu dali. Ne bih da pričam o svim neprijatnostima koje su zadesile Radovana, oca Gerija i mene, jer to, prema mom uverenju, sramoti svakog hrišćanina. Na kraju procedure u prostoriji za posete dočekala su nas petorica zatvorskih čuvara. Radovan i ja razgovarali smo pred njihovim očima u prostoriji - kutiji, sličnoj telefonskoj govornici, oko sat i po - seća se Stokić.

Karadžić i Stokić na Palama, Foto Privatna arhiva

Prota je uputio protest upravi jer mu nije omogućen susret sa Karadžićem u zatvorskoj kapeli. Podrugljivo su mu odgovorili da je "za takav susret potrebna još jedna dozvola".

- To je apsurdno - protestovao sam, pitajući zašto onda imaju kapelu. - Odgovorili su da je Radovan - zatvorenik sa najvećim rizikom.

OBIŠAO I GENERALA PAVKOVIĆA

OTAC Radmilo, što službeno, što privatno, posetio je desetak srpskih haških osuđenika u zatvorima širom Evrope, među kojima i nekadašnjeg načelnika GŠ VJ, generala Nebojšu Pavkovića u Finskoj. Dodaje, međutim, da nikada nije bio tako razočaran u ljude kao posle posete ostrvu Vajt.

- Završio sam posetu tužan i razočaran. Jedino pozitivno u mom sećanju je ostalo što mi se Radovan javio posle tri dana da mi kaže kako su mu posle detaljne provere predali moje poklone, crkvene i istorijske knjige.

* * * * * * * * *

RANKA PERIĆ ROMIĆ, DEKAN FPN U BANjALUCI

BRITANCI KRŠE MEđUNARODNO PRAVO

VEOMA je sporno kada Velika Britanija, kao bivša kolonijalna sila, govori o pravdi i pravičnosti. U istoriji je zabeleženo kako su prošli narodi britanskih kolonija i šta je sve Britanija radila na tim područjima. Taj duh prepoznaje se i u tretmanu Radovana Karadžića.

Foto RTRS

Podržavam definisani stav i akademske zajednice i svih građana da se moraju poštovati ljudska prava zatvorenika, pa i dr Karadžića. To se odnosi na pravila Nelson Mendela - princip koji je usvojen u UN. Po ovom zakonu, svaki zatvorenik treba da bude zatvoren u najbližoj tački prema svojoj državi. To se kod Karadžića očigledno krši. Britanci u ovom slučaju primenjuju dvostruke aršine, a njihovo shvatanje prava nije usaglašeno sa međunarodnim pravnim aktima UN. S. M.

* * * * * * * * *

AKADEMIK VITOMIR POPOVIĆ

TRETIRAJU GA KAO DA JE ZAROBLjENIK

Britanci se danas ponašaju kao kolonijalna sila. Zaklinju se u evropske standarde i Konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, a uskraćuju ljudska prava.

Foto Glassrpske

Skandalozno je što je Karadžiću zabranjen kontakt sa porodicom, ili da se normalno hrani, a uskraćeno mu je i lečenje. U njegovom slučaju prekršena su sva moguća ljudska prava.

Srbi bi trebalo dobro da razmisle kako da se ubuduće ophode prema Britancima.

Najlogičnije bi bilo da predsednik Međunarodnog suda donese odluku da se Karadžić izmesti u neku drugu zemlju, koja bi bila bliža njegovoj porodici. Jer u Britaniji ga maltretiraju kao da je zarobljenik, a ne zatvorenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara