Odgovori "28. juna" na tekstove "Večernjih novosti"

Novosti online

25. 10. 2022. u 18:15

Odgovore brenosimo u celosti bez izmena

Одговори 28. јуна на текстове Вечерњих новости

Foto: Fejsbuk/28. jun

ODGOVOR

"Dana 10.10. 2022. godine na internet portalu Novosti.rs objavljen je tekst pod naslovom "OPERISAN MALI PAVLE: Za sedam dana ide na kućno lečenje - sledeći zahvat za tri meseca", u kojem se navodi da je NVO "28. jun" prikupljala novac za besplatnu operaciju Pavla Dimitrijevića.

Ovaj navod od strane internet portala je izuzetno zlonameran, neistinit i usmeren na pokušaj degradiranja organizacije "28. jun" je u odgovoru na tekst od 21.09.2022. godine istakao, i to ponavlja i sada, da se porodica Dimitrijević nalazi u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji i živi u uslovima koji nisu dostojni nijednog čoveka, pri čemu imaju dvoje jako bolesne dece. Cilj organizacije je bio da se prikupe sredstva kako bi se porodici pomoglo u svakom smislu - počev od nege i lečenje dece, do obezbeđivanja odgovarajućih stambenih uslova. Sve ovo je bilo detaljno opisano u pozivu koji je "28. jun" uputio za donacije. Nijednom nije navedeno da se novaac prikuplja za operaciju deteta, već je naglašeno da će detetu biti potrebno deset operacija - što je bila prvobitna prognoza doktora.

Neprofesionalno je, zlonamerno i nije u skladu sa novinarskom etikom izvrtanje činjenica i obmanjivanje čitalaca na ovakav način. Sama operacija je besplatna, odnosno pokrivena je od strane budžeta Republike Srbije, ali sve ostalo košta - lekovi koji su porodici potrebni, transport do bolnice, i tako dalje. Upravo je i portal Novosti.rs u tekstu objavljenom takođe 21.09. 2022. godine u 09.30 preneo izjavu doktora Branislava Trifunovića da je "Pavlu operacija zakazivana više od pet puta, ali je svaki put otkazivana zbog njegove bolesti ili zato što se nisu pojavili u zakazanom termunu" - što potvrđuje tvrdnju da je porodici novac bio potreban kako bi Pavle uopšte i došao u bolnicu radi operacije".

ODGOVOR

"Povodom teksta objavljenog dana 14.10.2022. godine na internet portalu Novosti.rs, pod naslovom "DIMITRIJEVIĆI JOŠ NISU DOBILI KUĆU: Vlasnik odgovarajućeg objekta čeka poziv iz NVO", organizacija "28. jun" ističe da ulaže sve napore da porodici Dimitrijević obezbedi dom koji će odgovarati, baze faktičkih i pravnih smetnji.

Imajući u vidu naslov teksta u kome se navodi da "Dimitrijevići još nisu dobili kuću" naglašavamo da je potrebno određeno vreme da bi novac od donacija bio proknjižen, kao i da bi se pronašao odgovarajući dom, bez faktičkih i pravnih smetnji.

Površnim čitanjem pomenutog teksta, a posebno njegovog naslova, moglo bi se zaključiti da neko iz naše organizacije namerno prolongira rešavanje ovog pitanja, što je daleko od istine. Naši članovi se svakodnevno bave ovim pitanjem i nadamo se da ćemo porodici Dimitrijević što pre pronaći i obezbediti novi dom."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)