DOK SANJAJU EVROPU, U ŠATORU ČEKAJU ZIMU: Hiljade migranata špartaju ulicama severne Vojvodine

Jelena Lemajić

23. 10. 2022. u 11:06

KADA je Subotičanka M. T. htela da se vrati iz Beograda u Suboticu, ni u jednom autobusu nije bilo mesta da overi povratnu kartu. Nije mogla da kupi ni za nekog drugog prevoznika.

ДОК САЊАЈУ ЕВРОПУ, У ШАТОРУ ЧЕКАЈУ ЗИМУ: Хиљаде миграната шпартају улицама северне Војводине

Foto J. Lemajić

Sve je bilo rasprodato, jer su autobusi puni migranata koji dolaze na sever Vojvodine.

- Kažu da se autobusi popune za 20 minuta. Dovezli su još jedan autobus i on se odmah popunio. Jedva sam nekako izmolila vozača da me pusti, sedela sam tik iza njega, samo on i ja smo bili naši državljani. U Novi Sad čak nismo ni svraćali jer su svi putnici išli do Subotice - priča nam ova Subotičanka.

Ako iz prestonice svakodnevno za Suboticu krene u proseku 15 autobusa, nije teško izračunati koliko migranata stigne na sever Vojvodine. Tamo ih odmah sačeka policija koja ih usmeri ka Prihvatnom centru, gde mogu da se registruju i da borave. Međutim, tamo su svi kapaciteti već popunjeni. U Prihvatnom centru, koji može da primi 160 ljudi, trenutno boravi više od 400 migranata, koji su smešteni u improvizovanim šatorima.

Kako smo se i sami uverili, oni tamo operu veš, obave ličnu higijenu i odmore se, ali se vrlo kratko tu zadrže. U neposrednoj blizini ih već čekaju taksisti koji ih voze do grada, a potom i same granice sa Mađarskom, da odatle pokušaju da se domognu Evropske unije. Oni sa plićim džepom to obavljaju pešice, ili do Horgoša dolaze autobusom.

- U Africi je veoma loša situacija. U Tunisu ne mogu da radim i zato hoću da dođem do Austrije. Tamo je već nekoliko ljudi koje poznajem, oni su imali sreće, nadam se da ću i ja - kaže nam Rihad iz okoline Rabata.

- Da li se bojim zime? Ne, verujem da ću tada već biti na nekom drugom mestu.

Zbog toga je migranata mnogo više i na ulicama Subotice. Sreću se u svim delovima grada - na pijaci, u prodavnicama, kafićima... O šumi na Makovoj sedmici da i ne govorimo.

Incidenata sa našim građanima za sada nema, ali se iz šume sve češće čuju odjeci vatrenog oružja.

Da se u poslednje dve nedelje beleži povećan priliv migranata u Suboticu potvrdio je i Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, koji ističe da su sve bezbednosne službe angažovane u rešavanju ovog problema.

- Početkom jula, pri MUP je formirana specijalna udarna grupa koju predvodi žandarmerija, a koja i dan-danas funkcioniše u našem gradu. Ova grupa, između ostalog, prati veće grupe migranata - objašnjava Šoralov.

- Znam da je građanima neprijatno kada migranti prolaze njihovom ulicom, ali svakako ih molim da ne preduzimaju nikakve samostalne korake, već da puste policiju da radi svoj posao i da veruju žandarmeriji koja je prisutna svakodnevno.

Kako je zima na pragu, neophodno je da se prilagode uslovi boravka u Prihvatnom centru.

- Iako je Prihvatni centar prebukiran, mi na ulicama nemamo neregularne migrante, odnosno one bez dokumenata, njih šaljemo u druge objekte za tu namenu - kaže naš sagovornik i dodaje da je na sastanku sa predstavnicima vojske, policije i informativnih agencija tražio veći broj bezbednosnih snaga na ulicama Subotice.

- Cilj je da imamo više pripadnika bezbednosnih službi kako bi se ublažile posledice činjenice da je veliki priliv i prolaz migranata kroz naš grad.

Subotica je za njih samo usputna stanica. O tome svedoče šatorska naselja koja se prostiru uz samu granicu od Bačkih Vinograda preko Selevenjske šume, koja je inače zaštićeno prirodno dobro, do Horgoša. Sa Avganistancima i Pakistancima, sada su tu i migranti koji dolaze iz Maroka i Tunisa. U svakom od šatora je desetak migranata koji vrebaju priliku da pređu žičanu ogradu, kojom je opasana srpsko-mađarska državna međa.

MAĐARI HAPSE

PROŠLOG vikenda pripadnici mađarske policije i vojske, intervenisali su protiv 1.992 osobe koje su nelegalno prešle granicu te zemlje - saopštila je Državna policija Mađarske. Oni su sve njih vratili preko ograde. Tokom nedelje na teritoriji čitave države su uhapšene i vraćene 4.794 osobe, koje su nelegalno boravile u Mađarskoj.

KONTROLA UGOSTITELjA

NA terenu su i sve inspekcijske službe, koje kontrolišu i sankcionišu ugostiteljske objekte i sve one koji pružaju uslugu smeštaja migrantima sa lažnim dokumentima ili bez njih.

- Do sada je zatvoreno 12 objekata. Uglavnom zbog usluge prenoćišta migrantima koji su posedovali lažna dokumenta, ili uopšte nisu ni imali papire. Sve inspekcije su angažovane u rešavanju ovog problema i nastaviće time da se bave i u narednom periodu - zaključuje Šoralov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja