PORUKA MIRA ZA CEO SVET: U Šumaricama održan Veliki školski čas

V. N.

21. 10. 2022. u 19:27

POMENOM i polaganjem venaca u kragujevačkim Šumaricama održan je tradicionalni komemorativni skup "Veliki školski čas".

ПОРУКА МИРА ЗА ЦЕО СВЕТ: У Шумарицама одржан Велики школски час

Foto Tanjug

Uz podsećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva, i ove godine poslate su poruke mira i tolerancije, kao i apel čitavom svetu da se ovakav zločin više nigde i nikada ne ponovi.

Poštu žrtvama streljanja 21. oktobra 1941. u Kragujevcu juče - na Dan sećanja - odali su đaci i profesori Prve kragujevačke gimnazije, premijerka Srbije Ana Brnabić, bivši predsednik Republike Tomislav Nikolić, predstavnici Narodne skupštine, grada Kragujevca, ambasada, gradova, udruženja... Na jučerašnji dan Nemci su u Kragujevcu streljali oko 3.000 nedužnih civila među kojima su bili đaci i nastavnici.

Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima bilo je na hiljade ljudi iz zemlje i inostranstva na jedinstvenom času istorije, sećanja i opomene.

Na Velikom školskom času izvedena je i poema "Zemlja", književnika Enesa Halilovića, u izvođenju glumaca iz Kragujevca i Beograda, uz učešće hora.

- I danas smo svedoci novih ratova. Na našu žalost, to su nove adrese u svetu na koje iz Kragujevca šaljemo poruku mira i razumevanja među ljudima. Baš iz grada u kome su fašisti na ovaj dan 1941. godine streljali i 300 đaka. Time je Kragujevcu istorija namenila sudbinu grada vesnika mira. I bićemo najglasniji u tome - poručio je iz Šumarica gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

PARASTOS

PARASTOS kragujevačkim novomučenicima služilo je sveštenstvo Šumadijske eparhije. Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, u formi umetničko-scenskog prikaza, održava se od 1971. godine. Tada je izvedena poema "Crni dan" Duška Radovića.

BONUS VIDEO - OBNOVLjENA NEMANjIĆKA RADIONICA PISANE REČI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april