JEDNA OD NAJVEĆIH MASOVNIH GROBNICA: Položeni venci za nevino stradale u Belanovića rupi

V.C.S.

21. 10. 2022. u 17:42

POLAGANjE venaca i pomen nevino stradalim žrtvama u Belanovića rupi, tik uz Staro bežanijsko groblje, održan je danas uz prisustvo sveštenika, Udruženja boraca NOR-a Novi Beograd, Udruženja Stara Bežanija, đaka OŠ "Dragan Lukić" i njihove direktorke Olje Ćorović i nastavnika istorije Radoja Bumbića, kao i izviđača i predstavnika SKOJ-a.

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ МАСОВНИХ ГРОБНИЦА: Положени венци за невино страдале у Белановића рупи

Sonja Ilić

Belanovića rupa jedno je od najvećih stratišta civila u Beogradu, pored Jajinaca i Jevrejskog groblja u Zemunu. Tu su, u masovnoj grobnici, pokopani ubijeni logoraši sa Starog sajmišta, mahom Kozarčani, uhapšeni 1942. u NDH tokom Kozaračke ofanzive. Prema podacima Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, u pitanju je grobnica sa oko 3.600 posmrtnih ostataka, dok u SUBNOR-u tvrde da ovde počiva 8.000 ljudi!

Sonja Ilić

Đaci OŠ "Dragan Lukić"


Kako je pre pet godina za "Novosti" tvrdio Slobodan Kokotović (93), bivši gimnazijski profesor i načelnik društvenih delatnosti u Opštini Novi Beograd, Belanovića rupa se prostire na oko 400 kvadrata i nastala je kada je kopana zemlja za izdizanje terena radi odbrane od poplava. Tu su, u jamama raznih veličina, sahranjivani mrtvi logoraši, dovoženi zaprežnim kolima sa velikim sandukom, koji je mogao da primi i do 50 njih.

- Moj otac Petar imao je komad zemlje uz rupu. On i Đoka Dragičević stajali su i gledali kako ih ubacuju, neke polužive, pokušavali bi da podignu ruku. Čovek koji ih je dovozio, Nikola Poljanović zvani Guša, viknuo je: "Šta gledaš? I tebe ćemo ovde!" - svedočio je Kokotović za "Novosti".

Sonja Ilić

Predstavnici UBNOR Novi Beograda i Udruženja Stara Bežanija


Nikola Poljanović Guša je na suđenju posle rata priznao da je sam dovezao na Bežanijsko groblje oko 3.500 ljudi. A nije ih dovozio samo on. Grobari su umeli lopatama da dotuku preživele, ili bi ih, onako nemoćne, samo ubacili s leševima u rupu i preko njih prosuli zemlju ili kreč. Rukovodilac sahrane dobijao bi po 20, a grobari po osam kuna nagrade.

Poslednje žrtve sahranjene su 1944, kada je tu streljana i pokopana 351 osoba. Bilo je to jedino streljanje u Belanovića rupi.

Na Starom bežanijskom groblju postoji spomenik Saveza boraca iz 1951. u znak sećanja, kako piše, na 8.000 žrtava, ali njega može pronaći samo onaj ko već zna gde se grobnica nalazi, jer ne postoji nikakav putokaz s glavne ulice, niti bilo kakvo obeležje na starom delu groblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a