Mozaik Hrama Svetog Save od sada i na „klik“

Promo

18. 10. 2022. u 14:44

NAJVEĆI pravoslavni hram na Balkanu, Hram svetog Save, privlači pažnju ne samo svojom veličinom, već i unutrašnjom dekoracijom koju između ostalog krasi i jedinstveni mozaik ukupne površine veće od 15 hiljada kvadrata.

Мозаик Храма Светог Саве од сада и на „клик“

Foto: NIS

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i digitalnim mogućnostima, od sada je u lepoti mozaika Hrama moguće uživati iz bilo koje tačke sveta, i to na sajtu www.svetogsave.com.

Reč je o virtuelnoj ekskurziji „Duša Srbije“ koja nudi više od 100 slika visoke rezolucije i do najsitnijih detalja donosi do posetioca lepotu mozaika Hrama. Platforma, koja je rezultat saradnje kreativne laboratorije „Gigarama“ i kompanije „Gasprom njeft“ nudi i mogućnost uveličavanja, a audio vodič kroz ekskurziju dostupan je na srpskom, engleskom i ruskom jeziku.

Digitalni projekat „Duša Srbije“ predstavlja mozaik „u malom“ čija je izrada počela 2014, a završena krajem 2021. godine. Tokom šest godina 70 srpskih i ruskih majstora predvođeni Nikolajem Muhinim, članom Ruske akademije umetnosti, vođeni srednjovekovnim motivima vizantijske i srpske umetnosti, svakodnevno su radili na mozaiku u radionicama Ruske akademije umetnosti.

Izradu mozaika podržala je i kompanija „Gasprom njeft“ koja je uložila 10 miliona evra u izradu mozaičke dekoracije glavne kupole, oltarskog prostora i centralnog dela hrama.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)