PONOSAN SAM NA SVOG OCA I "NOVOSTI"! Radoslav Stojanović, sin Maksima po čijem je uzvišenom delu utemeljen 1963. "Najplemenitiji podvig"

Milena Marković

17. 10. 2022. u 07:40

KUD god da krenemo, kud god nas ponesu okolnosti i vreme, sa sobom nosimo ono što je najvrednije u nama.

ПОНОСАН САМ НА СВОГ ОЦА И НОВОСТИ! Радослав Стојановић, син Максима по чијем је узвишеном делу утемељен 1963. Најплеменитији подвиг

Plaketu sinu prvog podvižnika uručio Nedeljko Krsmanović, Foto N. Skenderija

Na tim vrednostima istrajavamo, nakalemljeni na korenima naših očeva i pradedova. Na tom kalemu, iz tog korena, stasala su naša deca. Moji, Marko i Amelija i deca moga brata Ljupčeta. Stasavaće i moj unuk Maksim. Darovan je imenom pradede, prvog najplemenitijeg Jugoslovena, koga je za herojsko delo nagradila jugoslovenska javnost. Možda se za to njegovo delo nikada ne bi ni saznalo da nije bilo "Večernjih novosti". Zato sam, danas, tu među vama. Na istoj adresi na kojoj je moj otac Maksim primio priznanje "Najplemenitijeg Jugoslovena".

Ovako je Radoslav Stojanović, sin prvog najplemenitijeg Jugoslovena, po čijem je delu utemeljena naša akcija "Najplemenitiji podvig godine", u hodu, započeo razgovor sa nama, u redakciji "Novosti", na Trgu Nikole Pašića, u Beogradu.

Foto P. Milošević

Doputovao je iz Sidneja, gde je pre više od tri decenije "bacio sidro" novog života.

Otuda je poneo uspomene i snažne emocije na oca. Heroja, koji je, rizikujući sopstveni život, u strašnom skopskom zemljotresu 1963. godine, spasao hiljade ljudi tako što je kroz ruševine stigao do glavne komandne sobe i isključio struju. Bio je svestan da će, tako, da spreči širenje požara koji je već zahvatio delove Skoplja. Maksimovo probijanje kroz ruševine bilo je gotovo put u smrt. Kad su ga izvukli iz ruševina, bio je bez svesti.

"Novosti" su objavile vest o ovom podvigu. Maksim Stojanović, električar u glavnoj skopskoj centrali, bio je junak hiljada života u toj strašnoj tragediji.

Šest decenija, posle...

Sina Maksima Stojanovića, Radoslava, u Kompaniji "Novosti" dočekao je direktor Nedeljko Krsmanović. Susret, prepun emocija.

- Počastvovani smo vašim dolaskom koji vraća vreme na prave vrednosti. Neprolazne. Vreme, koje snaži i uliva nadu da su ljudska dobrota i plemenitost svevremeni. Delo vašeg oca je utkano u sve naredne podvige koje "Novosti" prate, neguju i slave kao najuzvišenije ljudske vrednosti - obratio se gostu Krsmanović.

Tišinu, i gotovo opipljivu emociju, presekle su reči Radoslava Stojanovića.

- Nisam se nadao ovakvom prijemu - kazao je, zadržavajući suze.

- Osećam, kao da sam u svojoj kući. Evo, vidim, u ovom prostoru je, u reljefu, lik Slobodana Glumca. Od njega je moj otac primio priznanje "Najplemenitijeg Jugoslovena".

Hiljade života spasao Maksim posle skopskog zemljotresa, Foto Arhiva "Borba"

Tada nije uručivana plaketa za podvig. Bila je, simbolična, novčana nagrada koja je vredela slave cele Jugoslavije... A, mi smo, brat i ja, želeli da tu plaketu imamo i nosimo je kud god da krenemo.

A, od prvog teksta o Podvigu, u susret jubilarnom, šesdesetom, "Novosti" su pripremile plaketu za Maksimove potomke.

- Srećan sam, verujte, da vam tu želju ispunimo, jer je zaslužujete kao potomci slavnog Maksima Stojanovića. Ovo je uzdarje nezaborava svim plemenitim ljudima koji su se u našu akciju plemenitosti upisivali svih proteklih šest decenija - kazao je Krsmanović, uručujući Plaketu sinu prvog podvižnika.

Radoslav Stojanović je pomilovao očevo priznanje i uzvratio:

- Koliko sam ponosan na oca, toliko sam ponosan i na "Novosti" koje neguju uspomenu na njega i sve ostale podvižnike koje slave, nagrađuju i promovišu najuzvišenije ljudske vrednosti. Istrajavaju gotovo šest decenija, da uprkos svemu, prikažu najlepše lice našeg Čoveka.

A, kada se, da kažemo, oficijelni susret završio, u studiju "Novosti", tek su potekle suze.

Maksimu je novčanu nagradu uručio Slobodan Glumac, Foto Arhiva "Borba"

SRCE KUCA NA DALjINU

- U AUSTRALIJI sam više od tri decenije, ali, srce kuca na daljinu. Vuče me. Svuda je lepo, sa dobrim ljudima. A mene, ovamo, vuče. Emocije. Uspomene. Toplina. To je ona toplina, koju sam doživeo ovih dana u Beogradu. U "Novostima" - govori u dahu Radoslav.

VOLEO BIH DA SE VRATIM

- U AUSTRALIJU sam otišao, a otac mi je još bio živ. Nije se protivio. Mi, siromašna porodica, mada je tata mogao da unovči svoj podvig, ali to nije želeo, potražili smo drugi put. Sada bih voleo da se vratim - otriva Radoslav.

PODSTIČETE DOBRO U LjUDIMA

AKCIJA "Novosti" je, govori nam Radoslav, misija koja podstiče dobro u ljudima:

- Mislim, koliko bi bilo lepo da smo svi, narodi Balkana, u ovoj misiji plemenitosti. Da nedrimo ono što je najlepše u nama. Da nas, to, dobro, spaja. Da se oslanjamo jedni na druge, ogledamo se u lepoti onoga što je najlepše u nama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu