NASTAVAK TRADICIJE: Mitropolit Joanikije služio danas u Sretenjskom manastiru u Moskvi

Tanjug

16. 10. 2022. u 17:52

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas u Sretenjskom manastiru u Moskvi gde je poručio da se moli za mir, za prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u, kako je naveo, ovim iskušenjima kojima je zahvaćena Ruska pravoslavna crkva, ruski narod i ruska država.

НАСТАВАК ТРАДИЦИЈЕ: Митрополит Јоаникије служио данас у Сретењском манастиру у Москви

Foto: M. Sekulović

- Ja sam sada, kao mitropolit crnogorsko-primorski, došao da nastavim onu tradiciju koju su naši preci davno i davno započeli - istakao je on, objavila je Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska.

Joanikije je podsetio da su veze Crne Gore sa Rusijom naročito intezivirane od Mitropolita Danila, odnosno od ruskoga cara Petra Velikoga, a onda kroz sve naredne vekove.

Posebno je istakao činjenicu da je Crna Gora, i Mitropolija crnogorsko-primorska, opstala u vremenima velikoga turskog iga zato što se vezivala za Rusiju i što je Rusija uzela u svoje pokroviteljstvo Crnu Goru.

Joanikije je zahvalio ruskom narodu za, kako je naveo, ljubav i otvoreno srce koju su pokazali prema nama u vremenima kada nam je bilo najteže, kada je kod nas bio rat, kada se raspadala naša država Jugoslavija".

- Ja bih sada, kada je celom ruskom narodu teško i celoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi, zablagodario na tadašnjoj pažnji Ruske crkve koja se naravno nastavila, i nastaviće se i ubuduće i ako mogu šta, mogu da se molim za vas i za mir, i za prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u ovim iskušenjima kojima je danas zahvaćena Ruska pravoslavna crkva i ruski narod i ruska država - kazao je Joanikije.

Mitropolit u Rusiji boravi sa vladikom pakračko-slavonskim Jovanom, gde će 18. oktobra otvoriti i blagosloviti Festival "Srpska uteha ruskom srcu", u okviru kojeg će biti upriličeno Veče sećanja na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Festival organizuje Pravoslavni univerzitet "Sveti Tihon".

BONUS VIDEO: Junak spasao Skoplje od novih žrtava - Ko je bio Maksim, prvi podvižnik Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...