MOZAK UZ UKRŠTENICE 10 GODINA MLAĐI: Da li rešavanje enigmatike pomaže očuvanju mentalnog zdravlja starijih?

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

07. 10. 2022. u 07:39

GODINAMA se verovalo da je rešavanje ukrštenica jedan od najboljih načina da i u poznim godinama ljudi ostanu mentalno vitalni, pa i da preduprede demenciju.

МОЗАК УЗ УКРШТЕНИЦЕ 10 ГОДИНА МЛАЂИ: Да ли решавање енигматике помаже очувању менталног здравља старијих?

Foto Shutterstock

Istraživanje naučnika sa King koledža u Londonu potvrdilo je čak da redovno rešavanje sudoku, osmosmerki i ostalih enigmatskih zanimacija utiče pozitivno na mozak, a isto važi i za ljude koji redovno rešavaju zagonetke sa brojevima.

Različite studije su takođe dokazivale da oni koji u kontinuitetu rade ukrštenice, imaju snagu mozga 10 godina mlađe osobe, a nekoliko istraživanja tvrdi da je rešavanje ukrštenica navodno ublažilo pad pamćenja za dve i po godine kod onih kod kojih se razvija demencija.

Enigmata Krsta Ivanov (76) bavi se ovom disciplinom od 1996, kako kaže, sa istim žarom. Mnogi su mu vršnjaci, priznaje, priznavali da im je enigmatika najbolja prevencija protiv skleroze.

- Nije to samo način da vam prođe vreme ili da se zabavite - kaže Ivanov.

- To je i vežba logike i memorije, širenje opšte kulture i znanja, učenje novih reči.

Gimnastika uma i duha. Čuo sam da se na pojedinim zapadnim koledžima enigmatika proučava kao posebna disciplina. Ona ljude, posebno starije, održava u životu. Oni rešavaju ukrštene reči, pa, kad zapnu, ostave, a onda im se opet vrate i imaju korisnu zanimaciju za ceo dan.

Osim što sastavlja ukrštenice, Ivanov ih i sam rešava i time poboljšava i svoj rad.

Kaže, kada počne, često neće "da mu se otvori kombinacija". Ali, kad se otvori, sve je uklopljeno za sat, dva, najviše tri.

- Jednom su mi iz gornjomilanovačkih "Dečjih novina" naručili ukrštenicu za sutradan.

Celog dana sam se mučio i ništa. Legao sam da spavam i u snu sanjao kombinaciju. Ustao sam i zapisao, sve se uklapalo do poslednjeg slova - seća se Ivanov.

Milena Spasojević (79), penzioner iz Velike Plane, oduvek je volela enigmatiku, a posebno otkad je ostala udovica i živi sama. To joj je, kaže, najzanimljiviji način da provede vreme. Naročito voli, dok su još lepi dani, da sedne na dvorišnu terasu i rešava u prirodi.

- Rešim dnevno po četiri-pet manjih ukrštenica. Već sam ušla u štos. Čitam knjigu, pa se zamorim i uzmem ukrštenicu. Onda mi se od sedenja ukoče noge, pa malo prošetam, pa se opet vratim npr. osmosmerkama. Zabavno mi je, drži me u kondiciji, čini mi se da bolje pamtim - priznaje ova penzionerka.

Ilustracija Tošo Borković

I Marici Gatarić (74), učiteljici u penziji, ukrštenice pričinjavaju zadovoljstvo i ispunjavaju je.

- Tako racionalno provodim vreme. Takođe, obnovim znanje koje imam, a ono što ne znam naučim. Time "vežbam" mozak, a najviše volim "obične" ukrštenice i sudoku. Popunjavam sve što pronađem u novinama, a kupujem i razne enigmatske časopise.

Ruski naučnici su konstatovali da su osobe koje su kao mlade volele da se zanimaju enigmatikom, u srednjim godinama bile bistrijeg uma. Takođe, kratkoročno pamćenje i brzina razmišljanja bili su bolji kod onih koji se ovim bave, nego kod vršnjaka koji se ne bave.

Naučnici sa Univerziteta Ekseter u Londonu potvrdili su korist rešavanja ukrštenica i mozgalica u bilo kom uzrastu. Međutim, jedna škotska studija tvrdi suprotno. Kako kažu, efekat ovog vida razonode na mentalno zdravlje zapravo ne postoji. Oni tvrde da, umesto toga, redovne intelektualne aktivnosti tokom života mogu da pojačaju mentalne sposobnosti u starijem dobu.

Iza studije stoji tim bolnice Aberdin Rojal Infirmari i Univerzitet u Aberdinu.

Aktuelna studija počela je kada su ispitanici imali 64 leta i oni su bili pozvani pet puta na testiranje memorije i brzine mentalne obrade podataka u periodu od 15 godina.

Utvrđeno je da angažman u rešavanju problema nije zaštitio pojedince od opadanja mentalnog zdravlja, mada je mentalni trening pomogao starijim ljudima da dnevne zadatke rade bolje. Ipak, njihova studija nije utvrdila da mentalni trening sprečava demenciju.

SVIRANjE I BAŠTOVANSTVO KORISNIJI

MEĐUNARODNA organizacija Globalni savet za mentalno zdravlje preporučila je ljudima da se u životu bave stimulativnim aktivnostima, kao što su učenje sviranja muzičkog instrumenta, dizajniranje odeće ili baštovanstvo, radije nego mentalnim aktivnostima. Oni veruju da upravo ovo pomaže funkcijama mozga u kasnijim godinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)