OBIJENA I OPLJAČKANA KUĆA POVRATNIKA U OSOJANU: Iliji nestali brojni kućni aparati

Tanjug

05. 10. 2022. u 14:47

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u Osojanu obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića, dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji.

ОБИЈЕНА И ОПЉАЧКАНА КУЋА ПОВРАТНИКА У ОСОЈАНУ: Илији нестали бројни кућни апарати

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je danas, po povratku, zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati.

Opljačkanog Tošića odmah je obišao predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević, koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

- Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Kurtija na vlast sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na KiM - poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Najveće povratničko selo na KiM - Osojane je često bilo na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Kosova i Metohije.

Kancelarija za KiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika.

- Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na KiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod, pa zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na KiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Slučaj iz Osojana prijavljen je nadležnim organima, uz zahtev da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi, kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na KiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija.

BONUS VIDEO: PRVO SU MENE ISEKLI NOŽEM, A ONDA TATU: Nemanja sa Kosova kog su napali Albanci govori za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

NOVI POTRESNI DETALJI O VILISOVOJ BOLESTI: Kao da im sve više izmiče, porodica se moli za čudo