POČINJE MIHOLJSKO LETO: Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje do kraja ove i početka naredne sedmice

Novosti online

05. 10. 2022. u 12:53

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod najavio je narednih dana stabilno vreme uz porast dnevnih temperatura, što znači da počinje miholjsko leto.

ПОЧИЊЕ МИХОЉСКО ЛЕТО: Метеоролог открива какво нас време очекује до краја ове и почетка наредне седмице

Foto: D. Balšić

Do kraja ove i početkom naredne sedmice suvo i stabilno vreme. Jutra će biti sveža, mestimično i maglovita, a dnevna temperatura u većini mesta od 20 do 25°C – stoji u najavi RHMZ-a.

Kako je izjavio meteorolog prof. dr Jugoslav Nikolić, ove godine postoji velika verovatnoća za pojavu miholjskog leta tokom zadnje dekade oktobra.

– Pojava perioda suvog, toplog i uglavnom sunčanog vremena, sa temperaturama iznad proseka, koji se javlja od sredine septembra do sredine novembra, u narodu se naziva miholjsko leto. Ovaj period se najčešće javlja tokom oktobra u delu meseca koji je stabilan, suv i sa temperaturama iznad proseka za određenu dekadu meseca. Ukoliko se ovakav period toplog i stabilnog vremena javi u novembru, tada se još naziva „zlatna jesen”.

Moguća je pojava nekoliko perioda miholjskog leta u toku iste jeseni. Miholjsko leto može početi ranije ili kasnije tokom jeseni i trajati kraće, ili duže – rekao je ranije prof. dr Nikolić.

Objašnjava da je miholjsko leto uslovljeno tipičnom sinoptičkom situacijom koja podrazumeva prostrani anticiklon, sa centrom u srednjoj Evropi.

– Tip vremena je anticiklonalni, sa toplim i suvim, uglavnom vedrim vremenom, a slabim vetrom bez dominantnog smera i mogućom jutarnjom maglom. Srednja dnevna temperatura vazduha je veća od prosečnih vrednosti. Prethodni uslovi moraju biti ispunjeni barem u tri uzastopna dana da bi se period mogao smatrati miholjskim letom.

Miholjsko leto u pojedinim godinama, kao što je ova, može biti slabije izraženo, pa čak i da potpuno da izostane. Ipak, na osnovu trenutno raspoloživog prognostičkog materijala, ove godine postoji velika verovatnoća za pojavu miholjskog leta (par dana u kontinuitetu sa temperaturom oko 25 stepeni i vedrim vremenom, bez vetra) tokom zadnje dekade oktobra – rekao je prof. dr Nikolić.

Vreme u narednim danima

U sredu – pretežno sunčano; u nekim delovima prestonice biće više oblaka, ali se ne očekuju padavine. Jutarnja temperatura će biti osam stepeni, a maksimalna dnevna 20°C. Vetar – slab, severozapadni.

U četvrtak hladno jutro (9°C), malo i umereno oblačno, bez padavina tokom dana. Duvaće slab jugoistočni vetar, koji će se predveče pojačati. Najviša dnevna temperatura biće 23°C.

U petak pretežno sunčano, a meteorolozi ne očekuju padavine na području Beograda. Temperatura od 10 do 23°C. Duvaće slab, povremeno umeren jugoistočni vetar.

Uslediće oblačan vikend bez (za sada) najavljenih padavina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina