MENJA SE LEKCIJA O RODU I POLU: Sedam od osam udžbenika biologije za osmi razred ima nedostatke

Lj. BEGENIŠIĆ

05. 10. 2022. u 08:00

NEDOSTATKE u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije" potrebno je ispraviti.

МЕЊА СЕ ЛЕКЦИЈА О РОДУ И ПОЛУ: Седам од осам уџбеника биологије за осми разред има недостатке

Foto D. Dozet

Ovo je saopštio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na osnovu rezultata radne grupe koju je oformio na zahtev Ministarstva prosvete. Ovo znači da će osmaci od naredne školske godine učiti iz knjiga čiji je sadržaj promenjen u lekcijama u kojima se obrađuje polni i rodni identitet.

U Zavodu ističu da je stručna komisija proverila navode koji su se čuli u javnosti o određenim interpretacijama u ovim udžbenicima.

- Ministarstvo prosvete je, u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalnog prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja - ističu u Zavodu.

Oni dalje naglašavaju da su konsultovani i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta. Zavod je naveo i da će uputiti obrazloženje izdavačima "Klet", Zavod za udžbenike, "Eduka", "Data status", "Gerundijum", "Vulkan" izdavaštvo i "Novi logos", koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

Sadržaj udžbenika biologije za osmi razred izazvao je veliku buru u javnosti zbog načina na koji je u jednoj lekciji predstavljen polni i rodni identitet. Tako se u jednoj od lekcija navodi da "vremenom svako od nas razvija svoj osećaj pripadnosti muškom ili ženskom rodu, to jest rodni identitet, te da se rod i pol ne moraju nužno poklapati".

A u delu u kome se objašnjava polni identitet navedeno je da postoje osobe muškog pola, osobe ženskog pola i međupolne osobe, da je međupolnost relativno česta i da međupolnih osoba ima više nego, na primer, riđokosih.

Na ovo je reagovao i patrijarh srpski Porfirije koji je na molebanu zatražio od nadležnih organa da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici u kojima postoje lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju. Ministar prosvete Branko Ružić vratio je udžbenik biologije Nacionalnom prosvetnom savetu na ponovno razmatranje.

VAŽNO ISPRAVITI GREŠKE

MINISTAR Ružić je, na pitanje o inicijativi "Dveri" da se ispita još osam udžbenika iz drugih predmeta, rekao da ne bi želeo da meša ni politiku, ni SPC u funkcionisanje državnog organa:

- Sve što zaslužuje pažnju i ugrožava naš vrhovni interes vezan za decu i sadržaje koje se njima nude ispravićemo ako bude potrebno. Ispravićemo sve greške koje treba ispraviti, ako je to mišljenje struke i nauke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024