POKLONILI LEKOVE SA ISTEKLIM ROKOM: NVO "28. jun" svojevremeno u Gračanicu poslao donaciju u kojoj je većina robe bila neupotrebljiva

E. V. N.

04. 10. 2022. u 09:30

NE samo da je vrednost pošiljke koju je organizacija "28. jun" krajem 2012. godine, uputila u Gračanicu preko noći porasla nekoliko puta, sa 300.000 na 1,5 miliona dolara, kako su "Novosti" već pisale, nego je u misterioznom kontejneru, od ukupno 1.939 medicinskih artikala, za 1.388 istekao rok trajanja!

ПОКЛОНИЛИ ЛЕКОВЕ СА ИСТЕКЛИМ РОКОМ: НВО 28.  јун својевремено у Грачаницу послао донацију у којој је већина робе била неупотребљива

Foto: Fejsbuk/28. jun

Na listi pripremljene pomoći, moglo je da se pročita i da je naveden rok imalo svega 349 proizvoda, ali za deo njih on je isticao već za nekoliko meseci. Na 199 nije ni bio naveden nikakav datum, do kada su mogli da se upotrebljavaju, što znači da je ovaj deo isporučene pomoći već godinama bio neupotrebljiv.

Medicinska oprema koju je "28. jun" slao nabavljana je od kompanije u Sijetlu, koja ga je prodavala po izuzetno niskim cenama, pošto je praktično bio ili neupotrebljiv ili pred istekom roka. Zbog toga se, kako tvrde izvori "Novosti", pojavila ogromna razlika u vrednosti pošiljke.

Ta činjenica, međutim, nije bila prepreka organizaciji da uputi pismo portalu "Koreni", koji je još 2013. objavio sumnje u ispravnost ove pošiljke, u kome su tvrdili da su sva medicinska oprema i svi aparati koje je organizacija poslala najvišeg kvaliteta.

- Opremu su proveravali prvo donatori iste, zatim članovi "28. juna" i na kraju radnici institucije koji prime pošiljku - pisalo je u pismu.

Zaratio je tada Filip Filipi, osnivač "28. juna", ne samo sa velikim srpskim humanistom Milošem Šupicom iz Tenesija, već i sa Nikolom Janićem, koji se na portalu "Koreni" usudio da posumnja u njegov humanitarni rad.

Kompletna lista medicinskog materijala za Gračanicu imala je 47 stranica, ali se na njima nalazio i materijal sa datumom koji je nevažeći i to nekoliko godina. Primera radi, na jednom hematološkom leku te 2013. stajao je datum upotrebe do 2011. godine, što znači da nije mogao da se koristi! U paketu je bilo i pejsmejkera kojima je takođe istekao rok upotrebe dve godine, što je moglo da izazove velike infekcije, jer u nekim slučajevima bakterije mogu da se formiraju na žicama i samom aparatu.

Vrednost donacije 300.000, a ne 1,5 miliona dolara, Foto Instagram/"28. jun."

Tih dana na adresu Miloša Šupice, jednog od glavnih donatora Filipijeve dobrotvorne akcije, stigao je mejl iz Kliničko-bolničkog centra Priština-Gračanica. U njemu je direktor prof. dr Stojan Sekulić objasnio da je njihova zdravstvena ustanova sekundarno-tercijarnog nivoa i da funkcioniše u mreži zdravstvenih institucija Ministarstva zdravlja Srbije.

- Finansiramo se isključivo sredstvima iz državnog budžeta i veoma mali deo, ispod jednog procenta stiže od donacija. U junu 2012. nas niko nije posetio niti ponudio bilo kakvu pomoć. Čuli smo da je neka pomoć stigla u Gračanicu, u Athisarijevu šiptarsku opštinu, kome i kako je podeljena ne znamo. KBC Priština-Gračanica neophodan je rendgen aparat. Ukoliko želite da nam pomognete, pošaljite spisak donacije i mi ćemo Vam odmah odgovoriti šta nam je potrebno - napisao je tada u mejlu dr Sekulić.

TIRŠOVOJ NIJE UPLAĆEN NOVAC

KLINIKA u Tiršovoj nije dobila nikakvu donaciju od "28. juna", ni u novcu, niti u opremi, potvrđeno je juče "Novostima" u ovoj ustanovi.

- Proverom kompletne dokumentacije o poklonima ustanovljeno je ono što od početka tvrdimo: ne postoji nikakva donacija za lečenje malog Pavla, niti je uopšte moguće eventualne poklone Klinici vezivati i uslovljavati lečenjem bilo kojeg pacijenta - rečeno nam je u Klinici. - Postoji jedino ugovor između "Tiršove" i "28. juna" o donaciji antidekubitalnih dušeka i transportne table za kardiohirurgiju, koji od strane Klinike još nije potpisan, niti smo dobili tu donaciju, za koju "28. jun" navodi da je uplatio "Simpleksu" 223.889 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)