BANATSKE ORGULJE PONOVO ĆE IMATI BOŽANSTVENI ZVUK: Pravoslavac plaća rekonstrukciju u rimokatoličkoj crkvi u Vršcu

Jelena J. Baljak

03. 10. 2022. u 13:00

NAJVEĆE orgulje u Banatu, koje se nalaze u impozantnoj rimokatoličkoj crkvi Svetog Gerharda u Vršcu, krenule su na dugoočekivani put - u majstorsku radionicu, u kojoj će prvi put za 109 godina postojanja biti potpuno rekonstruisane.

БАНАТСКЕ ОРГУЉЕ ПОНОВО ЋЕ ИМАТИ БОЖАНСТВЕНИ ЗВУК: Православац плаћа реконструкцију у римокатоличкој цркви у Вршцу

Foto J. J. Baljak

Te zahtevne i vremenski duge radove izvešće domaća orguljarska radionica L 'orgue iz Bačke Topole, a finansiraće ih jedan vršački pravoslavac.

Reč je o investiciji od 176.000 evra, koju je vršački župni ured godinama pokušavao da realizuje, s obzirom na to da su orgulje zaista bile u lošem stanju. Čak su i građani, koji nisu samo katoličke vere, pre deceniju osnovali udruženje "Prijatelji vršačkih orgulja" ne bi li prikupili potrebna sredstva, ali je i to bilo bez uspeha. Zato mladi vršački župnik Alen Palatinuš poziv sadašnjeg darodavca, koji je samostalno rešio da ovom gracioznom instrumentu podari novi život, smatra božjim čudom.

Cevi su spakovane za Bačku Topolu, Foto J. J. Baljak

- Poslednju intervenciju na našim dvomanuelnim orguljama, koje imaju 35 registara i preko 2.000 drvenih i metalnih cevi, izveli su majstori iz Pečuja davne 1995. godine.

Vremenom su registri počeli da otkazuju. Gotovo polovina nije radila, dok su se cevi raštimale i napunile prašinom, što je uticalo na kvalitet zvuka. Dugo smo se borili da ih makar očistimo i naštimujemo, a činjenica da ćemo ih sada kompletno rekonstruisati pravi je blagoslov - kaže Palatinuš, za "Novosti".

Župnik Alen Palatinuš, Foto J. J. Baljak

Očekuje se da će radovi trajati dve do tri godine. Osim osnovnih intervencija, biće napravljene i potpuno nove cevi za prvi red orgulja, koje, u stvari, predstavljaju ukras.

Tek svaka druga je u funkciji.

- Te cevi, koje su izvorno napravljene od legure kalaja i olova, bile su poskidane 1918, tokom Prvog svetskog rata, da bi od njih pravili municiju. Od tada se tu nalaze cevi od običnog lima, od kog se prave oluci, koji ne može da pruži ni približan zvuk kao legura - objašnjava župnik.

Kantorica Elizabeta Horvat, Foto Privatna arhiva

- S obzirom na to da je legura skupa, majstori će nove cevi sada izraditi od materijala grilo, koji se koristi samo za orgulje. On ima isti sjaj i daje isti zvuk kao legura.

Dok rekonstrukcija bude trajala, Vrščani će se služiti elektronskim orguljama iz Italije, koje su i ranije koristili tokom svakodnevnih liturgija. Na pravim orguljama se sviralo samo za nedeljnu svetu misu. Taj posao je u Crkvi Svetog Gerharda više od pola veka radio kantor Janoš Lovasa. Njega su pre nekoliko godina nasledile dve dame - Vrščanka Kristina Dobrosavljev, inače pravoslavka, i Gizela Horvat iz pančevačkog sela Vojlovica, koje su svirale samo nedeljom.

Foto Župa Sveti Gerhard

OPROŠTAJ

PRE nego što su majstori počeli da skidaju cevi i da ih transportuju u Bačku Topolu, sveštenici i vernici su se 14. septembra, na Krstovdan, oprostili od vršačkih orgulja na dostojan način i to u prisustvu zrenjaninskog biskupa Lasla Nemeta. Poslednji akord odsvirala je kantorica iz Slankamena. Kada novi-stari instrument bude vraćen u vršačku crkvu biće priređen gala koncert.

Foto J. J. Baljak

PORODICA VEGENŠTAJN

CRKVA Svetog Gerharda je najveći i najlepši rimokatolički verski objekat u Srbiji. Sagrađena je 1863. na temeljima nekadašnje džamije. Zvuci orgulja njome odjekuju od 1913, kada ih je po narudžbini Udruženja vršačkih vinogradara napravila čuvena graditeljska porodica Vegenštajn iz Temišvara. Zbog svog izvornog izgleda, one su često služile majstorima iz Mađarske i Srbije kao model za popravku drugih Vegenštajnovih orgulja u regionu. Takođe, zahvaljujući njima u ovoj bogomolji su nastupali i brojni orguljaši, horovi, gudači i poznati operski pevači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)