VUČEVIĆ OD PATRIJARHA PORFIRIJA DOBIO NAJVEĆE PRIZNANJE SPC: Gradonačelnik Novog Sada prisustvovao kanonizaciji episkopa Irineja Ćirića

Novosti online

02. 10. 2022. u 14:00

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je danas kanonizaciji bačkog episkopa Irineja Ćirića, a tom prilikom dodeljeno mu je jedno od najvećih odlikovanja Srpske pravoslavne crkve – Orden svetog Save, koji mu je dodelio danas patrijarh Porfirije.

ВУЧЕВИЋ ОД ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА ДОБИО НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ СПЦ: Градоначелник Новог Сада присуствовао канонизацији епископа Иринеја Ћирића

Foto: N. Karlić

-Iz ruke njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija primio sam odlikovanje Srpske pravoslavne crkve – Orden svetog Save i time sam stekao jedno od najvećih priznanja u mom dosadašnjem životu. Teško mi je objasniti koliko emocija i ponosa sam osetio, učen sam, a i sam sam tako vaspitao svoje sinove, da je Srpska pravoslavna crkva sveta i Bogom blagoslovena, da je to živi organizam sastavljen od svih nas, običnih ljudi i velikana našeg roda, iz sadašnjice, ali i davno prošlih vremena. Orden ću ponosno nositi. Zahvaljujem se njegovoj svetosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na ovoj izuzetnoj časti – istakao je Vučević na svom Instagram nalogu.

 


Gradonačelnik je svoje impresije nakon kanonizacije takođe podelio na Instagramu, gde je istakao da je episkop Irinej Ćirić čoveka koji je za vreme Drugog svetskog rata spasao skoro 3000 srpske dece i majki iz logoora blizu Budimpešte.

Foto: N. Karlić

 

-Današnjim bogosluženjem započeta je kanonizacija velikog čoveka – bačkog episkopa Irineja Ćirića, čoveka koji je za vreme Drugog svetskog rata spasao skoro 3000 srpske dece i majki iz logoora blizu Budimpešte, a kome se nova komunistička vlast odužila tako što ga je kamenovala 1946. u Odžacima, od posledica čega je i preminuo. Podsećam da je porodica Ćirić bila čuvena karlovačka građanska porodica koja je našem rodu dala ministre i vladike, a sam Irinej je bio višestruko talentovani čovek, čuven po svom obrazovanju, ali i kao pisac, prevodilac i posebno slikar. Velika je sreća za sve nas i našu svetu Crkvu, što je upravo takav čovek ušao u rang svetih i postao naš novi zastupnik na nebu, čuvar i zaštitnik srpskog naroda. Nadam se da smo se ovim svetim činom, mi, potomci, barem donekle iskupili za greške generacija pre nas – istakao je gradonačelnik.

Takođe, i zamenik gradonačelnika Milan Đurić prisustvovao je kanonizaciji bačkog episkopa Irineja Ćirića istakavši veličinu njegovog dela kako za Srpsku pravoslavu crkvu, tako i za ceo srpski narod.

-Današnjim liturgijskim sabranjem, u Sabornom hramu u Novom Sadu, izvršena je kanonizacija bačkog episkopa Irineja Ćirića. Bio je jedan od najznačajnijih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, a ujedno i jedan od najtragičnijih.Na čelu Eparhije bačke je bio tokom Drugog svetskog rata, a za vreme rata je spasao blizu 3000 srpske dece i majki iz logora. Tragično je nastradao od posledica povreda koje je zadobio od strane komunističke vlasti, koja ga je kamenovala 1946. godine u Odžacima.Ovim činom, proglašenjem za svetog, srpski narod mu odaje priznanje za sva plemenita dela i iskupljuje se za nepravdu koja mu je pričinjena – istakao je Đurić.

 


BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda