OTPAD IDE NA „RECIKLAŽNO OSTRVO“: Selekcija otpada, glavna tema aktuelnog sajma u Novom Sadu, izazvala pažnju školaraca

S. B.

30. 09. 2022. u 18:33

CENTRALNA tema ovogodišnjeg Sajma ekologije, koji se u okviru manifestacije posvećene prirodi i čoveku i sajmu lova i ribolova održava na Novosadskom sajmu do nedelje, 2. oktobra, jeste podizanje svesti o primarnoj selekciji otpada. Tim povodom je najpre na Teretnom ulazu na Novosadski sajam formirano „Reciklažno ostrvo“, gde posetioci i građani mogu da odlože određene vrste otpada koji se gotovo svakodnevno nađe u domaćinstvima.

ОТПАД ИДЕ НА „РЕЦИКЛАЖНО ОСТРВО“: Селекција отпада, главна тема актуелног сајма у Новом Саду, изазвала пажњу школараца

Foto: N. K.

- Suština je da se taj reciklažni otpad odlaže na pravilan način – kaže Igor Jezdimirović, predsednik Udruženja inženjera zaštite životne sredine. - S druge strane, namera je da pokažemo da formiranje reciklažnog dvorišta ne zahteva nadljudske napore, a u ogromnoj meri doprinosi uvođenju sistema pravilnog upravljanja otpadom. U svemu je bitno razvrstavanje otpada, da ide reciklerima i da deca, koja već mnogo znaju o tome i posebno donosioci odluka, steknu dodatna saznanja.

Udruženje inženjera zaštite životne sredina u Novom Sadu, uz podršku gradskih struktura, već 17 godina deluje na poljima upravljanja otpadom, klimatskim promenama i zaštiti voda.

Sa svoje strane, udruženje „Čepom do osmeha“ na sajmu je formiralo „Grad humanosti“ i „Ekološki Čepkov park“, edukativne radionice koje posećuju školarci.

Priču o prikupljanju čepova, pokrenula je Vanja Petković još 2008. godine i od tada se volonterska organizacija razvijala i do sada sakupila više od 700.000 tona plastičnih čepova. Od toga, kupljeno je 70 pomagala za osobe sa invaliditetom, izgrađena su dva kombinovana dečja igrališta, zaposleno je pet osoba sa invaliditetom. Formirali smo i reciklažno dvorište u Ćirpanovoj ulici i samo u avgustu ove godine, više od 13.000 Novosađana nas je posetilo i došlo da odvoji otpad. 

Po tome smo prvi u Srbiji o čemu svedoče nagrade kao i činjenica da brojimo 7.130 volontera u čitavoj našoj zemlji, da smo održali tri Kongresa zaštite životne sredini, veliki broj tribina i radionica... Sa njima svakodnevno sarađuje 20 koordinatora, a reč je o podršci iz Niša, Sjenice, Subotice, Pančeva, Aleksinca, Bačke Palanke, Šapca… - kaže Boriša Petković, jedan od osnivača organizacije koja, kako ističe, ima bezrezervnu podršku grada Novog Sada i velikog broja institucija.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine tradicionalno nastupa na Sajmu ekologije i zanimljivim sadržajima privlači pažnju posetilaca. Po rečima Dragice Branković, vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine, ekološke radionice najviše posećuju najmlađi, posebno osnovci.

Ekološke radionice organizovano je posetilo 26 učenika nižih razreda osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Đurđeva i predstavilo svoje radove u okviru projekta „Učini nešto drastično da smeće postane fantastično“.

- Sve to radimo u okviru školske ekološke sekcije, koju smo oformili pre 10 godina i u kojoj naši učenici dobrovoljno učestvuju u radu – kaže učiteljica Marija Trtić.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024