ŠTA AKO NISAM KOD KUĆE U VREME POPISA: Šta da rade građani koji ne žive na adresi na kojoj su prijavljeni ili nisu u stanu

V.C.S.

30. 09. 2022. u 17:28

UKOLIKO niste kod kuće u vreme popisa ili ste npr. prijavljeni na roditeljskoj adresi, a živite kod dečka ili devojke, popisivači će više puta pokušati da pozvone na vaša vrata u nameri da vas pronađu, a ako ne uspeju, ostaviće obaveštenje kako vi možete da pronađete njih!

ШТА АКО НИСАМ КОД КУЋЕ У ВРЕМЕ ПОПИСА: Шта да раде грађани који не живе на адреси на којој су пријављени или нису у стану

FOTO: Arhiva novosti

Iz Republičkog zavoda za statistiku poručuju, ako popisivači ne uspeju da vas nađu jednog dana, pokušaće drugog, trećeg i na kraju će ostaviti informaciju da građani besplatnim pozivom na broj info-centara 0800 444 005 mogu, uz pomoć operatera, da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

Info centar će raditi svakog dana od osam sati ujutro do osam uveče i operateri će odgovarati na sva pitanja u vezi s popisom koja zanimaju građane.

Ukoliko je lice u inostranstvu zbog posla ili školovanja, ali kraće od godinu dana, on se tretira kao "privremeno odsutan" i o njemu podatke mogu da daju roditelji, srodnici, pa čak i bliske komšije, ako ih znaju.

Međutim, osim te osobe i roditelja niko drugi ne može da odgovori na tri pitanja koja se tretiraju kao osetljiva - to su pitanje o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti.

Šta ako neko ima dvojno državljanstvo

Ako neko ima dvojno državljanstvo, npr. Srbije i Bosne i Hercegovine, a živi ovde, učestvovaće u popisu kao stanovnik Srbije. Ako, pak, živi u BiH, nije obavezan da učestvuje u popisu, jer ovaj nije baziran na principu državljanstva, već na principu mesta stalnog boravka.

U situaciji kada neko ima državljanstvo Srbije, a živi i radi, ili studira, npr. u Nemačkoj, godinu i po, dve ili 10, on ulazi u kontigent tamošnjeg stanovništva i učestvuje u njihovom popisu.

U našem popisu može učestvovati tako što će popuniti formular objavljen na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, ili neko od srodnika ovde može dati podatke za njega, ali će se voditi u kategoriji "odsutni" i njegovi podaci neće ući u zbirne popisne statistike za objavljivanje. Biće korišćeni isključivo za interna statistička istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

KUSTURIČINA KRITIKA SAVREMENOG ČOVEKA: Gleda filmove za odrasle, čeka da mu Bog pošalje najbolju ribu preko Fejsbuka