ŠTA AKO NEKO IMA DVOJNO DRŽAVLJANSTVO, A ŽIVI OVDE: Razloga za strah od popisa nema - građani maksimalno zaštićeni

V.C.S.

30. 09. 2022. u 19:00

RAZLOGA za strah od popisa nema, jer su svi lični podaci građana maksimalno zaštićeni i mogu se koristiti samo u statističke svrhe i radi istraživanja, poručuju iz Republičkog zavoda za statistiku, koji organizuje, 28. po redu, popis stanovništva i domaćinstava.

ШТА АКО НЕКО ИМА ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО, А ЖИВИ ОВДЕ: Разлога за страх од пописа нема - грађани максимално заштићени

FOTO: Arhiva novosti

To znači da građani, kada odgovaraju na pitanja iz upitnika, nema potrebe da smanjuju npr. kvadraturu svog doma u strahu od poreznika, jer ove informacije neće biti dostupne  ni poreskim, ni drugim organima.

Popis će trajati od 1. do 31. oktobra, a ako bude potrebe produžiće se koji dan, potvrđuje direktor RZZS dr Miladin Kovačević.

- Popisni podaci ne mogu biti ustupljeni na korišćenje drugim institucijama, ne mogu poslužiti za utvrđivanje neke obaveze građana, niti kao osnov za traženje bilo kog prava - kaže Snežana Lakčević, pomoćnik direktora RZZS, zadužena za Sektor društvene sttistike.

Prema njenim rečima, sprovedene su sve mere zaštite od nelegalnom pristupa podacima građana, njihovog korišćenja ili objavljivanja.

To, između ostalog, znači da se lični podaci kriptuju i štite. Prilikom obrade skidaju se identifikatori, odnosno individualni podaci se anonimizuju, i tako čuvaju.

Objavljuju se samo zbirne brojke (npr. koliki je broj domaćinstava, koliko je stanovnika, koliko je stanovnika u kom starosnom kontigentu, kolika je prosečna starost, koliko je porodica sa decom, a koliko samaca, koliko je pripadnika koje nacije ili veroispovesti, koliko ljudi je na radu ili školovanju u inostranstvu kraće od godinu dana itd.)

Sve što je uneto u centralnu bazu podataka čuva se trajno, u elektronskoj formi, i zaštićeno je.

Za svrhe popisa, koristi se domaći softver, razvijen u Republičkom zavodu za statistiku. Bazi podataka ima pristup samo RZZS, nema ga nijedno ministarstvo, niti bilo koji drugi državni organ ili organizacija, poručuju iz Zavoda.

Šta ako neko ima dvojno državljanstvo

Ako neko ima dvojno državljanstvo, npr. Srbije i Bosne i Hercegovine, a živi ovde, učestvovaće u popisu kao stanovnik Srbije. Ako, pak, živi u BiH, nije obavezan da učestvuje u popisu, jer ovaj nije baziran na principu državljanstva, već na principu mesta stalnog boravka.

U situaciji kada neko ima državljanstvo Srbije, a živi i radi, ili studira, npr. u Nemačkoj, godinu i po, dve ili 10, on ulazi u kontigent tamošnjeg stanovništva i učestvuje u njihovom popisu.

U našem popisu može učestvovati tako što će popuniti formular objavljen na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, ili neko od srodnika ovde može dati podatke za njega, ali će se voditi u kategoriji "odsutni" i njegovi podaci neće ući u zbirne popisne statistike za objavljivanje. Biće korišćeni isključivo za interna statistička istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)