SPREMNO 396.000 DOZA: Do kraja sedmice biće završena distribucija cepiva protiv sezonskog gripa

B. Radivojević

29. 09. 2022. u 08:15

DISTRIBUCIJA 373.360 doza "Sanofi Pasterove" četvorovalentne vakcine protiv gripa, i 22.640 doza proizvedenih u "Torlaku", biće završena do kraja sedmice, a vakcinacija će u većini domova zdravlja početi u ponedeljak.

СПРЕМНО 396.000 ДОЗА: До краја седмице биће завршена дистрибуција цепива против сезонског грипа

Ove godine moguće više influence, Foto N. Karlić

Prethodne dve sezone grip je bio potisnut koronom, pa se sporadično registrovao, ali iskustvo sa južne hemisfere, koja se suočila sa povećanom stopom učestalosti gripa, najavljuje da bi ove jeseni i zime i kod nas moglo da bude više influence.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navode da je u Australiji ove godine sezona gripa počela ranije nego obično, a u toku prvog meseca registrovana je gotovo polovina ukupnog broja slučajeva koji su lane zabeleženi tokom čitave sezone.

Zapaženo je veće obolevanje u dečjem uzrastu, a značajan procenat obolelih je morao biti lečen u bolničkim uslovima.

- Uključujući i veću osetljivost populacije zbog izostanka izlaganja virusu gripa tokom pandemije kovida 19, očekivano dominantno prisustvo tipa A H3N2 virusa u cirkulaciji, mogli bismo se suočiti sa masovnijim obolevanjem u sezoni gripa pred nama, posebno ako obuhvat imunizacijom prioritetnih ciljnih grupa bude nizak - navode u "Batutu".

Posle više godina primene sezonske trovalentne vakcine protiv gripa, ove sezone imamo četvorovalentnu. Kako na globalnom nivou tip B gripa ima od 20 do 30 odsto obolelilih, u sastav sezonske vakcine pored dva tipa A (AH1N1 i AH3N2), uvrštena su i dva tipa B virusa.

Vakcina se ka regionalnim zavodima distribuira prema planu potreba koji je napravio "Batut", a odatle na vakcinalne punktove u domovima zdravlja. Vakcina protiv gripa može da se primi istovremeno sa vakcinom protiv kovida 19 ili sa vakcinom protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije za osobe u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u različite ruke.

KO IMA PRAVO O TROŠKU RFZO?

VAKCINA je o trošku zdravstvenog osiguranja obezbeđena za rizične kategorije: osobe sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI većim od 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima...

Zatim za osobe sa imunosupresijom (uključujući one sa HIV/AIDS), starije od 65 godina, zaposlene u zdravstvenim ustanovama, zaposlene i korisnike socijalnih ustanova...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest