"28. JUN" NIJE DAO NI DINAR: NVO objavila da je donirala 200.000 dinara "Tiršovoj", u bolnici demantuju

E. V. N.

29. 09. 2022. u 09:33

NEVLADINA organizacija "28. jun" objavila je prekjuče na svom instagram-nalogu da je Univerziteskoj dečijoj klinici "Tiršova" uplatila 200.000 dinara "kako bi se nastavilo lečenje dečaka Pavla Dimitrijevića".

28. ЈУН НИЈЕ ДАО НИ ДИНАР: НВО објавила да је донирала 200.000 динара Тиршовој, у болници демантују

Foto: Instagram/28.jun

Međutim, našoj redakciji juče je potvrđeno u "Tiršovoj" da nikakav novac od ove organizacije nije legao na njihov račun, niti je on potreban, jer se u "Tiršovoj" i svim drugim državnim klinikama u Srbiji sva deca leče potpuno besplatno!

Dečak je, zbog urođenog rascepa usana i nepca, primljen u bolnicu ove nedelje i biće operisan čim se oporavi od prehlade.

- Proverili smo, nikakva uplata na naš račun od humanitarne organizacije "28. jun" ne postoji, niti je moguće, bar na taj način, uplatiti donaciju, koju su nam navodno dali - kaže dr Branislav Trifunović, načelnik Odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u UDK "Tiršova", koji leči malog Pavla.

- Dečak je u ponedeljak primljen bolestan, zbog čega čekamo sa operacijom rascepa usne. To je zahvat koji se radi o trošku zdravstvenog osiguranja, bez ikakve potrebe za pokretanjem humanitarnih akcija i prikupljanja novca, ni za pokrivanje navodnih troškova, ni za donacije klinici. Ta organizacija je definitivno preterala sa širenjem neistina. Pavle ima virusnu infekciju i biće operisan čim ozdravi.

NVO "28. jun", kako su "Novosti" i ranije pisale, na društvenim mrežama i svom sajtu poziva donore da uplaćuju novac za pomoć socijalno ugroženoj porodici Dimitrijević, sve vreme u prvi plan stavljajući Pavlovu bolest i činjenicu da mu je potrebno, kako navode, deset operacija. Kako smo i ukazali u prethodnim objavama, Dimitrijevićima je zaista potrebna nova kuća, za koju su iz ove organizacije obećali da će je kupiti, ali smo objavili i da je neprofesionalno koristiti Pavlovu bolest da bi se emotivno manipulisalo potencijalnim donorima, kod kojih se stvara utisak da je novac potreban za njegovo lečenje, iako je ono potpuno besplatno.

"Novosti" su već pisale da troškove zahvata koji je potreban Pavlu pokriva RFZO i da je Srbija jedna od retkih država u Evropi u kojoj je ova operacija za pacijente potpuno besplatna. Pozivi za pomoć od strane "28. juna", međutim, ne prestaju.

Na njihovom sajtu, međutim, nije moguće pronaći podatak koliko je novca skupljeno za ovu porodicu i da li je to dovoljno za kupovinu seoske kuće.

PRITISCI NA REDAKCIJU "Novosti"

HUMANITARCI iz organizacije "28. jun" nisu se libili ni da putem društvenih mreža optužuju naš list zbog navodnih širenja neistina. Pritisak na naš list vrše i tako što šalju saopštenja drugim redakcijama da će tužiti "Novosti", a objavljuju to i na društvenim mrežama. Komentari na njihove objave puni su uvredljivih poruka našim novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024