SINDIKATI ZARATILI SA DIREKTORKOM: U Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" tri sindikata za danas najavila generalni štrajk

B. R.

29. 09. 2022. u 08:00

TRI sindikata zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" za danas su najavila generalni štrajk.

СИНДИКАТИ ЗАРАТИЛИ СА ДИРЕКТОРКОМ: У Клиници за психијатријске болести Др Лаза Лазаревић три синдиката за данас најавила генерални штрајк

Najavljena obustava trajaće sat vremena, Foto I. Marinković

Skup je posle protesta upozorenja održanog pre nedelju dana, za istim zahtevom - da se smeni v. d. direktora bolnice dr Ivana Stašević Karličić, zakazan za 14.45, ispred zgrade klinike. Sindikati tvrde da je tajming pažljivo određen, kako bi se minimalno ometao rad Klinike. I v. d. direktora dr Stašević Karličić, kaže da nema govora o ugrožavanju procesa rada i zbrinjavanja pacijenata, da Klinika i sve njene službe sve vreme nesmetano funkcionišu i da je navodni štrajk zapravo protest nekolicine zaposlenih i to van radnog vremena.

Direktorka negira i to da štrajk organizuju tri sindikata:

- Dva uopšte nisu registrovana na Klinici, a treći jeste, ali nije reprezentativan, odnosno ne okuplja dovoljan broj članova u odnosu na ukupan broj zaposlenih - navodi dr Ivana Stašević Karličić.

Doktorka LJiljana Simić, predstavnik jednog od sindikata, kaže da direktorka, iako je štrajk najavljen, nije odredila minimum procesa rada:

- Prijavili smo štrajk svim nadležnim, i policiji, čak i eventualnu šetnju do zgrade Vlade. Obezbedićemo hitne prijeme, preglede, posete...

Svaki od sindikata ima interne zahteve, a zajednički je zahtev za smenu v. d. direktora, koji obrazlažu "mobingom, narušavanjem međuljudskih i kolegijalnih odnosa u Klinici..."

- Sve je do te mere narušeno da nije moguće da se normalno radi - navodi dr Simić.

- Sa klinike je, upravo zbog ponašanja v. d. direktora, otišlo 20 lekara, među kojima i doktori nauka. Ona ciljano pokreće disciplinske postupke protiv neistomišljenika, zatvorila je adolescentsko odeljenje, koje je bilo jedno od centralnih za mlade u Srbiji, pacijenti ne dobijaju dovoljno hrane, zimi nije bilo grejanja...

Doktorka Simić ne može da kaže koliko zaposlenih će stupiti u generalni štrajk, jer se "pristupnice sindikatima čuvaju zbog bezbednosti":

- Zahtev za smenu je zajednički stav svih zaposlenih. Štrajk će trajati sat vremena.

Očekujemo reakciju nadležnih. Ako ona izostane, planiraćemo sledeće korake.

Ivana Stašević Karličić, Foto Tanjug

Za navode sindikata, dr Ivana Stašević Karličić, koja ima podršku UO Klinike, kaže da su potpuno netačni, i za njih ne postoje dokazi:

- Sve ono što je Klinika postigla u prethodnih pet godina od kada sam ja vršilac dužnosti direktora je dostupno, lako proverljivo i potpuno transparentno. Zahvaljujući naporima ogromne većine zaposlenih uspeli smo da dovedemo nivo kvaliteta usluge, rad sa pacijentima na zavidan nivo, a posebno smo ponosni na sve ono što smo za osobe sa mentalnim smetnjama i sve građane učinili tokom perioda jeka pandemije. Da je zaista otišao broj lekara koji se navodi, ne bismo mogli da organizujemo rad ni da otvaramo nove službe. Optužbe su lične, proizvoljne i motivisane nečasnim i nemoralnim namerama pojedinaca. Ja se borim za sve ove divne ljude sa kojima radim, da više nikada ne rade u uslovima u kakvim sam ih zatekla. Znam da imam njihovu podršku, a da se bune oni koji su navikli na nerad i javašluk.

VRAĆENI DUGOVI, NA RAČUNU 305.000 €

V. D. direktora dr Ivana Stašević Karličić navodi da su od 2017. godine vraćena sva dugovanja klinike, više od 2,5 miliona evra i da sada na računu imaju 305.000 evra sopstvenih sredstava. Pored obnovljenog voznog parka, renoviranja klinike, isplaćenih stimulacija zaposlenima, uvođenja kvalitetnije ishrane pacijentima, kupovine pidžama, a sve iz sopstvenih sredstava, klinika je, navodi ona, otvorila i nove službe za građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TUŽBA ZBOG VREĐANJA MORALA: Za 29. 11. okačio zastavu Juge na kući u Hrvatskoj, policija odmah došla