U SLAVU SLEPOM GUSLARU: U Višnjićevu sutra počinju 43. "Višnjićevi dani"

S. Kostić

29. 09. 2022. u 11:45

TRADICIONALNA turistička manifestacija "Višnjićevi dani", održaće se od 30. septembra do 2. oktobra, na dve lokacije i to u Šidu i Višnjićevu.

У СЛАВУ СЛЕПОМ ГУСЛАРУ: У Вишњићеву сутра почињу 43. Вишњићеви дани

Foto J. Danilovac

Ove godine održaće se 43. put, u čast "srpskog Homera", slepog guslara i pesnika Filipa Višnjića.

Prema programu organizatora, manifestacija će započeti podizanjem zastave i koncertom Osnovne muzičke škole "Filip Višnjić" iz Šida, a nakon toga uslediće promocija knjige "Apoteoza srpskim guslama" autora Dejana Tomića.

Javni čas održava se drugog dana manifestacije u Višnjićevu ili Grku, u kojem je Filip Višnjić po dolasku u Srbiju pronašao svoj mir i gde je 1834. godine preminuo.

Višnjićevo, koje je guslar svojim pesmama proslavio, brižno čuva uspomenu na njega. Ovo mesto svetu je predstavljeno zahvaljujući pesmama koje su baš na njegovom tlu ispevane, pesmama koje su čuvale istorijske fakte i opisivale stvarne istorijske događaje, pesmama oslobođenim pesničke slobode kako narod ne bi pamtio prekrojenu istoriju, zahvaljujući pesniku pred čijim stihovima su mirno stajali Vuk Karadžić, Lukijan Mušicki i mitropolit Stefan Stratimirović.

U okviru "Višnjićevih dana", pre 12 godina, znamenitom srpskom guslaru poreklom sa Majevice, svečano je otkriven spomenik. Obeležje Filipu Višnjiću, podignuto zahvaljujući donaciji naše velike dobrotvorke, profesorke dr Radmile Milentijević. U zgradi osnovne škole, koja nosi Višnjićevo ime, otvorena je stalna etno-postavka posvećena ovom slepom guslaru, koja je pored njegove kuće, groba i spomenika nezaobilazna stanica svih namernika koji dolaze u Višnjićevo da odaju počast jednom od najpoznatijih naših guslara i tvoraca srpske epske poezije.

- "Višnjićevi dani" su manifestacija čijoj organizaciji iz godine u godinu pristupamo sa posebnom pažnjom i velikom posvećenošću. Reč je o danima kada slaveći lik i delo Filipa Višnjića, veličamo našu slavnu prošlost kakvu je opevao u svojim stihovima.

Istovremeno, dodeljujući Višnjićevu nagradu, veličamo sadašnjost i one koji stvaraju u sadašnjosti. Opština Šid i Višnjićevo čuvaju uspomenu na Filipa Višnjića kojeg uzimamo kao sinonim za slobodu i junaštvo, koji je pesmom i guslama štitio, hrabrio i okupljao ljude oko sebe. Njegov lik i delo jesu poseban fenomen u našoj istoriji - kaže Zoran Semenović, predsednik Opštine Šid.

Guslari u Višnjićevu, Foto Opština Šid

Manifestacija teži da afirmiše zaslužne stvaraoce koji svojim radom bogate kulturni život šidske opštine, zato Organizacioni odbor "Višnjićevih dana" raspisuje Javni konkurs za dodelu Višnjićeve nagrade u dve kategorije - za životno delo i za mlade, starosti do 30 godina. Organizacioni odbor raspisao je i Literarni konkurs za izbor najboljih učeničkih radova, a teme su: "Jedne gusle, daleko se čuju..." i "Filip Višnjić kao pokretač slobode izražavanja u vremenu bune i ustanka". Višnjićeva nagrada dobitnicima će biti uručena na svečanoj akademiji koja će se održati u nedelju, 2. oktobra.

"Višnjićevi dani" organizuju se u saradnji Opštine Šid, kao i šidskih Narodne biblioteke "Simeon Piščević" i Kulturno-obrazovnog centra, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Obrazovna ustanova nosi ime po čuvenom guslaru, Foto Vikipedija

KNjIŽEVNA SUSRETANjA - SEDMI PUT

SVEČANOSTI posvećene Filipu Višnjiću nastavljaju se u sredu, 12. oktobra, u 18 časova u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, kada će biti održana sedma "Višnjićeva književna susretanja". Oni su prilika da se u Šidu, na tromeđi, okupe književnici iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, da bi kroz poeziju slavili lik i delo Filipa Višnjića, kao i da bi razmenili dragocena iskustva i predstavili kulturna dešavanja i znamenitosti kraja iz kojeg dolaze.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu