ANA BRNABIĆ U JAPANU: Srbija je jasno obrazložila svoju poziciju u vezi sa ratom u Ukrajini

Novosti online

28. 09. 2022. u 10:14

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u utorak državnoj sahrani bivšeg premijera Japana Šinza Abea u Tokiju, a danas se obratila javnosti iz "Zemlje izlazećeg sunca", nakon sastanka sa predsednikom Vlade Japana Fumiom Kišidom.

АНА БРНАБИЋ У ЈАПАНУ:  Србија је јасно образложила своју позицију у вези са ратом у Украјини

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

O tome kako je protekao sastanak sa premijerom Kišidom


-  Dobar je bio sastanak sa japanskim premijerom. Iskoristićemo to da gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom. Nešto što je zanimljivo je to što na ovakvim sastancima nekada deluje kao da nismo ni odlazili iz Evrope, jer je tema Ukrajine toliko prisutna na njima. Sve zanima stav Srbije prema tom pitanju, da li ćemo uvoditi sankcije ili nećemo - istakla je premijerka.


Srbija je u Japanu jasno obrazložila svoju poziciju u vezi sa ratom u Ukrajini

 Na ovim političkim sastancima kao sa premijerom Kišidom, dobra je prilika da se obrazloži naša pozicija oko situacije u Ukrajini. Imala sam prilike da obrazložim principijelnu poziciju Srbije, da se naša pozicija razume. Japan je takva zemlja gde i dolazak investitora zavisi od toga kakva je preporuka njihove vlade, da li smo stabilna zemlja ili ne. Tako da mislim da je bilo korisno videti se sa njihovim premijerom i obrazložiti sve. Veoma nam je važno da nas razumeju kako bi se nastavila ulaganja u našu zemlju. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti u mesecima pred nama i u 2023. godini - rekla je Brnabićeva.

 

Naša zemlja je osudila specijalnu vojnu operaciju, ali nije uvela sankcije


- Politika u Japanu je dosta drugačija nego politika u Evropi. Oni ne vrše nikakav pritisak, ali žele da čuju zašto nismo uveli nikakve sankcije. Mi nismo neutralni po tom pitanju, mi smo se pridružili rezolucijama UN i deklaracijama Evropske unije povodom agresije na Ukrajinu, mi smo rekli da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je ta što mi nismo i nećemo uvesti sankcije Rusiji i za to imamo dobre razloge - izjavila je premijerka.

Srbija pozvala japansku carsku porodicu

- Ja sam uputila poziv premijeru Kišidu da želimo da carska porodica Japana poseti Srbiju, kao i da on poseti našu zemlju. Imala sam jutros sastanak i sa njihovim bivšim ministrom spoljnih poslova, koji je 2019. bio u Srbiji i sa njim sam pričala da bi bilo dobro da potpišemo jedan sporazum o saradnji između njihove Agencije za digitalizaciju i naše Kancelarije za IZ i e-upravu. Nastavićemo da gajimo ove odnose jer su nam oni bitni i politički i ekonomski - zaključila je predsednica Vlade Srbije.



Ana Brnabić sastala se danas sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, u državnoj vili Akasaka u Tokiju. Na početku razgovora, predsednik japanske Vlade zahvalio se premijerki Srbije zbog dolaska na državnu sahranu Šinzo Abeu, bivšem premijeru koji je ubijen 8. jula. On je istakao da diplomatski odnosi dvaju zemalja traju 140 godina i podsetio na to da je Abe bio prvi japanski premijer koji je došao u posetu Srbiji posle 30 godina, posle čega su investitori povećali ulaganja u našu zemlju. Predsednica naše Vlade navela je da je Abe bio veliki prijatelj Srbije i da su posle njegovog dolaska porasle investicije japanskih kompanija u našoj zemlji.

S. R.

 

Takođe, premijerka se juče sastala u Tokiju sa kolegom iz Singapura Li Sjenlungom, a nakon toga i na večeri sa predstavnicima japanskih kompanije koje posluju u Srbiji.

Večeri sa premijerkom su prisustvovali predsednik "Toyo Tire Corporation" Takaši Šimizu, predsednik "Yazaki Corporation" Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora "Japan Tobacco" Mucuo Ivai.

Takođe, tu su bili i predsednik kompanije "Minth Japan" Tomojuki Jamada, kao i Sofi Čin iz "Minth Group", izvršni direktor "Automotive Division", dela "Toyota Tsusho Corporation" Šigeru Harada Harada kao i Rikija Ivase, generalni menadžer odseka za globalnu prodaju "Toyota Tsusho Corporation", izvršni potpredsednik "Mitsubishi Corporation" Kijotaka Kikući, kao i jedan od potpredsednika NIDEC Grupe Đunićiro Nagajama.


BONUS VIDEO: SA PREMIJERKOM U MUZEJU BUDUĆNOSTI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024