VUČEVIĆ HVALI PRESTONICU KULTURE: "Prvih šest meseci ove godine pokazali su da je grad prava atrakcija"

Novosti onlajn

27. 09. 2022. u 19:49

NOVI Sad je ove godine, u prvih osam meseci, oborio dva rekorda po broju turista. Prvi put u maju mesecu (58.304), i drugi put tokom jula meseca, kada je ostvareno 59.104 noćenja, od toga 12.313 noćenja ostvarili su domaći, a 46.791 strani turisti.

ВУЧЕВИЋ ХВАЛИ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ: Првих шест месеци ове године показали су да је град права атракција

Foto. Printskrin/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Novi Sad je u prvih šest meseci ove godine ugostio 118. 394 turista, od toga 47.392 osobe iz Srbije i čak 71.022 osobe iz inostranstva. Poređenja radi, tokom 2021. godine u prvih šest meseci Novi Sad je posetilo svega 67.074 turista.

Ove godine, Novi Sad je i Evropska prestonica kulture, a rekorde po broju turista obara iz meseca u mesec, i to u poređenju sa 2019. godinom, koja je do sada bila najuspešnija.

Danas, na svetski dan turizma, pogledajmo kako se razvija turizam u srpskoj Atini:

Protekla, 2021. godina protekla je u znaku oporavka turizma u Novom Sadu, a prvih šest meseci ove godine pokazali su da je grad prava atrakcija za domaće i strane turiste.

- Stranaca je bilo gotovo dvostruko više nego domaćih turista, i to iz Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, SAD-a. Dolazili su nam gosti iz Katara, Indije, Gruzije, Japana, Brazila, Argentine i brojnih drugih zemalja. Naše turističke brošure su planule, ali Turistička organizacija Novog Sada spremila je još promo materijala na 17 jezika, što će biti vrlo korisno u predstojećim letnjim danima” – izjavio je gradonačelnik Vučević tokom jula meseca.

Foto: Profimedia

 

Poslednjih nekoliko godina otvoreni su hoteli Šeraton, Garden, 11tica, Ami, Pupin, što je u značajnoj meri doprinelo povećanju hotelskih kapaciteta – za oko 500 ležajeva. Takozvani “stan na dan”, odnosno smeštaj u vlasništvu fizičkih lica sve više uzima maha, a posebno od kada je donet novi Zakon o ugostiteljstvu kojim je olakšano njihovo registrovanje. Prema istraživanju o stavovima i ponašanju turista, koje kontinuirano sprovodi TONS godinama unazad, 30% turista odseda u ovakvom vidu smeštaja.

Povećanju broja turista, pored povećanja smeštajnih kapaciteta, svakako doprinose i kulturni, ali i brojni sportski događaji čiji je domaćin grad Novi Sad, kao i sajmovi i kongresi.

Prosečna dužina boravka u prvih šest meseci tekuće godine iznosila je 3 dana. Turisti iz Srbije prosečno su noćili 2,5 dana dok su stranci prosečno noćili čak 3,5 dana.

Novi Sad se po broju noćenja stranih turista nalazi odmah iza Beograda, a ispred svih banja i planinskih centara, pa čak i kada je reč o zimskoj turističkoj sezoni.

Na sajtu Turističke organizacije grada Novog Sada turisti mogu da pronađu sve ponude koje krase i velike svetske metropole, kao što su: Novi Sad u tri dana, Novi Sad u 52 nedelje, Šta obavezno posetiti u Novom Sadu i još mnogo toga.

Novi Sad je osvojio međunarodnu nagradu ,,Zlatna jabuka“ za izvrsnost u promovisanju i podizanju nivoa razvoja turizma. Predsednik Svetske federacije turističkih novinara i pisaca Tižani Hadad uručio je pre nekoliko dana nagradu najuspešnijem gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću.

“Novi Sad je grad koji buja, cveta, on je poput drveta koje daje mnogo plodova, a njegovi plodovi su gostoprimstvo, priroda, dodir sa viševekovnom istorijom, tradicijom, … a naš Novi Sad je takav zato što ga njegovi Novosađani vole!”- ponosno je napisao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svojim društvenim mrežama.

(vojvodinauživo)

BONUS VIDEO:

AUTOMOBILI ZAPLIVALI ULICAMA: Pljusak napravio potop u ulici Jug Bogdana u Zrenjaninu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)