OVO SU PITANJA ZA POPIS STANOVNIŠTVA 2022. GODINE: Evo da li je neophodno da dajete ličnu kartu na uvid

Novosti online

26. 09. 2022. u 14:29

VELIKI broj Srba zanima koja će biti pitanja za popis stanovništva 2022. godine koji počinje 1. oktobra.

ОВО СУ ПИТАЊА ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВА 2022. ГОДИНЕ: Ево да ли је неопходно да дајете личну карту на увид

Foto: N. Skenderija

Popis stanovništva biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, metod sprovođenja popisa će i dalje biti tradicionalan, od vrata do vrata, gde će popisivači prvo od građana prikupiti podatke, a zatim ih uneti elektronski. Mnoge Srbe zanima koja će biti pitanja za popis stanovništva 2022. godine.

Među pitanjima za popis stanovništva 2022. godine biće osnovni podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Biće potrebno da odgovori na pitanja vezana za domaćinstvo, ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Za ljude koji žive u stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Šta ako popisivač nikog ne zatekne kući

Mnogi ne znaju ali, ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga, ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na besplatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

U okviru pitanja za popis stanovništva 2022. godine niste u obavezi da popisivaču dajete na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave, ali kako bi proces popisivanja bio brži, možete da pripremite neki od dokumenta sa JMBG-om (ukoliko ovaj podatak ne znate napamet), kako biste JMBG izdiktirali popisivaču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)