LJULJAJ, GARA, SVE DOK IMA PARA: Reporteri "Novosti" na jesenjim vašarima koji su, dve godine sputani epidemijom virusa korona, ponovo oživeli

Milena Marković

25. 09. 2022. u 08:43

VAŠARI i sve njihove čari oduvek su bili deo duše Srbije. Ogledalo naših karaktera. Vaga na kojoj se meri stanje društva.

ЉУЉАЈ, ГАРА, СВЕ ДОК ИМА ПАРА: Репортери Новости на јесењим вашарима који су, две године спутани епидемијом вируса корона, поново оживели

Foto Vladimir Mitrić

Skener naravi i potreba. Mesto - gde smo i što smo bili, šta smo i kakvi smo danas, kad nas zavrte ringišpili. Kad popijemo i zapevamo za svoj ćar. Za poslednji dinar.

Opet su oživela ova sastajališta. Oživela širom Srbije "za ljudske duše, da se ne osuše". Buknula vašarišta. Vratila stare pesme, u novoj obradi. Rasplela kola koje vode najlepše devojke sa nezaboravom igre, nekadašnje.

Dve godine koje im je otela korona i ućutala ih, ovog septembra nadomeštaju vašarlije, kao u stara, dobra vremena. Igralo se i pevalo u više od četrdeset gradova i sela, Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao da korone nikad nije bilo. I, kao da je nikad biti neće. Vašarilo se od Danilovgrada, Nikšića, Rogatice, Sokoca, Užica, Arilja, Lajkovca, Ljiga, Kragujevca do Valjeva i Šapca. A, treslo se i na Tresijama, pod Kosmajem.

Igrala su se trostruka kola. Potisnula u drugi plan diskoteke u naporu da ožive vreme dobre zabave, bez "brašna" i bockanja.

Svi su se uželeli slavlja i veselja, Foto Vladimir Mitrić

Apsolutni hit sezone virusa, ipak je bila poruka, a nije bilo vašara uz koju se do iznemoglosti nije igralo i pevalo: Neće Gara da primi vakcinu, ne priznaje svetsku medicinu. Ona bocu prima na Sokocu... Narodni pevač ima i dilemu:

- Da se ne bi (ta, sa Sokoca) ipak, nervirala, tri puta se dnevno testirala... Rakija joj miriše k'o prije, nikad ukus izgubila nije.

Sledi potom i zaključak pevača:

- Bliski kontakt imala je brate, u krevetu provodila sate. Korona joj očigledno godi, Romanijom sad blizance vodi.

Foto Vladimir Mitrić

Nije bilo vašara u Srbiji da ova pesma nije bila apsolutni hit. Tekla je rakija. Točilo se pivo. Jelo se i pilo.

Mi smo u Šapcu. Vašaru čivijaške prestonice u kojoj se tokom devet dana nadomešta sve ono što je za vreme korone propušteno. U inat virusu, svih ovih dana, na čuvenom Šabačkom vašaru sve ljulja. Od jutra do večeri. Sve živo, ljulja. Ljulja do poslednjeg dinara. Ljuljaj, Gara, sve dok ima para. Zvoni od Zvornika. Od Ljubovije ljube ovu pesmu.

Foto Vladimir Mitrić

Užice joj se unosi u - usnice. Okupila se i bivša braća iz komšiluka: "Ljuljaj, ne ljuljaj, Gornja Tuzla - Karakaj", grmi. Semberija se zaustavila u aprilu: "Ti si mene ljuljala u krilu". Komšije, preko Drine, poručuju: "Evo mene, evo moje prije, ona nosi adidas dimije".

Sve miriše. Roštilj, najviše. Cvrči pečenje na ražnju, konobari ne stižu da isporuče porcije... Kao da su poslednje. Ko zna? Traži se "Bipovo" pivo, kao što je nekad bilo. Mesa ko drva. Ovde je hit, koji je nadmašio "Garu": "Jedva čekam poskupljenje mesa, prodam vola, kupim mercedesa". Uz ovu ide i jedna feministička: "Moja mala s ćevapima radi, a ja jadan umirem od gladi"... I, jedna (anti)globalistička: "Ja sam moju Raziju minir'o, poginuće ko je bude dir'o - Razo, Razo, američka bazo". Pa, pesma za mladiće u srcu i mašti:

- Ja pedeset, moja dvaestdvije, još je niko zamenio nije. Šezdeseta gotovo je blizu, još mi zubi piletinu grizu...

Foto Vladimir Mitrić

Ispod šatre odjekuje: Kad te ljubi lola i baraba, ti izgore ko suva taraba.

Drž'te se bekrije. Diž' se, ne posustaj. Obori! Ljuljaaaaj!

Koga? Ko zna ko je u ovoj poruci kome šta poručio? Važno je da zubi ne ispadaju. Ako baš moraju, ne moraju sad.

Sve vri. Tresu se šatre i izvrću stolovi. Nazdravlja se Srbiji i životu.

- Da je naš Aca s nama pod ovom šatrom, nikad ne bi ostao neoženjen. Sanjali smo da s njim budemo ovde - govore Mileva i Tihomir Mijović iz Čikaga. - Sad mu šaljemo snimke: vidiš sine kako se u Srbiji živi.

Foto Vladimir Mitrić

Razgovor preseca narodni pevač. Poziva pomalo uspavane Valjevce:

- Sad me satri mala, sutra već ne valja... Oooo, opa bato! Kolovođo tebi se baš diže, zato tebe niko i ne stiže. 'Ajde Valjevci, diž` se Vlado, kamen oštar, da ne bi nastrad'o.

Energija kojoj, možda, ne mogu da pariraju ni diskoteke na glasu. Sve je igra i pesma.

Narod se zaželeo pesme. Narod se zaželeo igre. Niko ne spominje koronu. Niko ratove.

Foto Vladimir Mitrić

Preživeli su ih. Potomci predaka Cera, Mačkovog kamena, Tekeriša... pamte. Oni su izdanci pradedova, ali imaju pravo na mladost. Mladost kakvu oni žele. I, pesme, kakve oni žele.

Foto Vladimir Mitrić

KRSTOVDAN, VAŠAR ZA PAMĆENjE

KRAJEM ovog meseca, 27. septembra, tradicionalni je vašar u Smederevskoj Palanci.

Mesto na kome će se okupiti vašarlije svih mirisa i ukusa. Posle pauze zbog korone, ovde najavljuju veliku vašarsku feštu na kojoj su se decenijama okupljali i gastarbajteri iz cele Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju