RAT ZA LJUDSKE ŽIVOTE VODIMO SVAKODNEVNO: Ministar Vulin na obeležavanju Sektora za vanredne situacije MUP

V. N.

25. 09. 2022. u 06:07

BITI uz onoga koji pati nije posao, već životna misija pripadnika Sektora za vanredne situacije, misija zbog koje postoji i razlog ponosa što nose uniformu vatrogasaca spasilaca.

РАТ ЗА ЉУДСКЕ ЖИВОТЕ ВОДИМО СВАКОДНЕВНО: Министар Вулин на обележавању Сектора за ванредне ситуације МУП

Ministar Vulin tokom smotre ovog Sektora na Adi Ciganliji, Foto Tanjug

Rekao je ovo juče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na beogradskoj Adi Ciganliji gde je sektor za vanredne situacije MUP svečanim defileom i pokazno-taktičkom vežbom obeležio svoj dan.

- Zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića Srbija živi u miru, ali osim mira, koji je izboren za nas i našu decu, postoji jedan rat koji se vodi svakoga dana, rat koji nikada neće prestati, sa protivnikom koji je snažniji, jači i veći od nas, rat sa stihijom, za ljudske živote, rat sa prirodom, ljudskom nebrigom, sa svim onim što život odnese u trenu, zauvek u času nepažnje ili besa prirode - rekao je Vulin.

Ministar je zahvalio vatrogascima spasiocima što su uvek tu za građane kada je teško.

- Dok mi slavimo ovaj dan, govorimo o onome dobrom što smo uradili, obećavamo da ćemo raditi bolje, sada, ovog trenutka, nečiji život je ugrožen i neko od pripadnika Sektora za vanredne situacije je tu da mu sačuva život, spase imovinu, sačuva zdravlje. U ovom trenutku vatrogasac je spasio nečiji život, vratio nadu, neko će imati razloga da po njemu da ime sinu, unuku - naglasio je ministar Vulin.

Foto Tanjug

Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije, kako je rekao, nešto su više od običnih službenika, više od onih koji završe posao kada skinu uniformu, jer za njih obaveza spasavanja ljudskih života nikada ne prestaje.

- Svi smo mi ujedinjeni kada nastupi tragedija, tako je ljudima dato da nas dobro razdvaja, a zlo spaja. Nema razlike između bogatog i siromašnog, moćnog i nemoćnog, starog i mladog kada nastupi tragedija ili kada mu je život ugrožen. Svi smo podjednako uplašeni i svi podjednako tražimo pomoć, a kada ona stigne zahvalni smo i pamtimo to čitavog života - naglasio je Vulin.

Foto Tanjug

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su od osnivanja Sektora za vanredne situacije 17. septembra 2009. godine, vatrogasci spasioci bili angažovani u 415.205 intervencija i spasli 27.965 osoba. Naglasio je da su u poslednjih godinu dana renovirana i rekonstruisana 24 objekta Sektora za vanredne situacije

- U toku je izgradnja i vatrogasne stanice u Trgovištu, koja će biti gotova za 45 dana, a za desetak dana krećemo u izgradnju Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu - rekao je Čaušić i dodao da je pokrenut i strateški projekat proizvodnje domaćih vatrogasnih kamiona.

Čaušić je naglasio i da je tokom ove godine u Srbiji u odnosu na 2021. bilo 23,5 požara više na otvorenom. Svaki od 13.810 šumskih i požara na otvorenom ugašen je i lokalizovan za manje od 24 sata od prijave. 

Prikazane veštine znanja i sposobnosti u spasavanju i evakuaciji ugroženih, Foto Tanjug

VEČNA ZAHVALNOST MAJKE

PRIPADNICIMA Sektora za vanredne situacije na njihovoj humanosti, hrabrosti, spremnosti da u svakom trenutku budu tu i pomognu, iskazala je Anita Božilović, majka dečaka koga su hrabri vatrogasci Saša Lalić i Andrija Trifunović u Zaječaru spasli iz šahta sa vodom, dubine oko četiri metra.

Anita Božilović istakla je da će taj 13. jun pamtiti do kraja života i da od tog dana njen sin ima svoje anđele čuvare, Sašu i Andriju.

- Mogla bih do kraja života da pričam i da im se zahvaljujem i opet mislim da ne bi bilo dovoljno da pokažem koliko sam im zahvalna što su spasili mog sina, što je sad i on sa nama ovde, što se smeje - rekla je Božilovićeva.

VEDRANE, HVALA

VEČNO zahvalan komandantu vatrogasno-spasilačke jedinice u Vranju Vedranu Taškoviću je Aca Nadev, državljanin Severne Makedonije čiji je život, nakon saobraćajne nezgode, u kojoj je ostao zarobljen u kamionu, spasao upravo Vedran:

- Nisam se u tom trenutku bojao ničega, sem da neću više videti svoje dete, da neće odrastati uz mene. Da Vedran nije stajao tu taj dan, mene ovde danas ne bi bilo sa vama! U očima sam mu video da neće odustati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade