OSTVAREN TUĐMANOV SAN O TRI ODSTO SRBA: Poslednji popis u Hrvatskoj našim sunarodnicima pokrenuo lavinu problema u ostvarivanju prava

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

25. 09. 2022. u 12:16

SAN Franje Tuđmana da u Hrvatskoj ostane tri odsto Srba je ostvaren, s time da je realna pretnja da će ih uskoro biti i manje.

ОСТВАРЕН ТУЂМАНОВ САН О ТРИ ОДСТО СРБА: Последњи попис у Хрватској нашим сународницима покренуо лавину проблема у остваривању права

Polomljena ćirilička tabla u Vukovaru, Foto Tanjug

Katastrofalni rezultati popisa stanovništva ukazuju da se samo u poslednjih deset godina smanjio broj Srba u Hrvatskoj za 62.741 ili 33,6 odsto i da sada čine samo 3,2 odsto stanovništva. A devedesetih godina prošlog veka u Hrvatskoj je živelo 581.663 Srba - 12,2 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Brojevi turobni, teški i upozoravajući, ali na liniji onoga što je želeo Franjo Tuđman kada je "rešavao" srpsko pitanje u Hrvatskoj:

"Srba više neće da bude 12 odsto ili šest odsto Jugoslovena, koliko ih je bilo. A tri odsto koliko će ih biti neće više ugrožavati hrvatsku politiku."

Danas nema mesta u Hrvatskoj gde su pre Srbi bili većinsko stanovništvo da broj nije prepolovljen, a ima dosta mesta u kojima su pre živeli, a sada nema nijednog. Ili je ostalo nekoliko staraca kojih veoma brzo, takođe, neće da bude.

Novi popis otvorio je i novu lavinu problema za Srbe u Hrvatskoj, jer će u svim mestima gde su bili trećina stanovnika ostati bez elementarnih prava na jezik, pismo, ali i učešće u lokalnoj zajednici. Čak u četiri županije Srbi neće imati mesto zamenika župana, i to i u Primorsko-goranskoj, koja je do sada imala tolerantan odnos prema nacionalnim manjinama.

Ćirilica odlazi iz Vukovara, gde je i inače bila povod najgrubljih napada, jer je u gradu na Dunavu ostalo 6.890 Srba, dok ih je pre deset godina bilo oko 10.000. Bez prava na vlastiti jezik i pismo Srbi će ostati i u Vrbovskom i opštini Donji Kukuruzari, a u mnogim mestima, poput Pakraca, Srbi neće imati pravo ni na zamenika gradonačelnika.

Popis bi bio dugačak, a znatno je manje Srba i u Zagrebu. Prava zagarantovana ustavnim zakonom ostaće u Vojniću, Krnjaku, Udbini, Donjem Lapcu, Biskupiji, Gvozdu, Negoslavcima, Borovu i još nekim mestima.

I dok su do sada predstavnici srpskih političkih stranaka u Hrvatskoj samo deklarativno isticali problem nestanka Srba sa ovih područja, sada brojke jasno ukazuju da je stanje mnogo alarmantnije nego što su to političari govorili. Gotovo 50 odsto Srba je manje u Brodsko-posavskoj županiji, kao i u Sisačko-moslavačkoj u odnosu na pre deset godina.

Srbi su gotovo nestali i iz Virovitičko-podravske županije, kao i iz Karlovca i okolnih mesta, a ništa bolja situacija nije ni u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

U Vukovaru likuju oni koji su i do sada branili Srbima da ostvare svoja prava.

Foto AP

Gradonačelnik Ivan Penava je najavio da će u najkraćem roku sprovesti promene kojima se Srbima onemogućuje korišćenje ćirilice, a dvojezičnih tabli ionako ima malo u tom gradu. Na opštinskom i županijskom sudu prekrivene su hrvatskim zastavama, a Penava tvrdi da je na prošlom popisu bio falsifikovan broj Srba kako bi im se omogućila prava. Tvrdnja je besmislena, jer ni sada Srbi nisu daleko do trećine, a zna se koliko ih je poslednjih deset godina zbog raznih pritisaka otišlo.

- Rezultati popisa stanovništva pokazali su ono čega smo se svi plašili, a to je da je politika netrpeljivosti i napada na pripadnike srpske zajednice rezultirala odlaskom istih i, što je najžalosnije, strahom da se ljudi izjasne kao Srbi - kaže Srđan Kolar, zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske manjine.

U SLAVONIJI 10 PUTA MANjE

POLITIČKI predstavnici Srba u Hrvatskoj sada ponovo upozoravaju da u Hrvatskoj nije dobro biti Srbin.

- Naše viševekovno življenje na ovim prostorima se sada svelo na nekih 10.000 Srba na područje cele zapadne Slavonije, od nekadašnjih 100.000 - upozorava požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (25)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...